Ezeket látta már?

OKTÓBER 1. A MELLRÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJA

12 módszer, ami segít megelőzni a rákos daganatok kialakulását

rákos daganat kialakulása

A daganatos megbetegedések egyharmada megelőzhető lenne, legtöbbet pedig mi magunk tehetünk saját egészségünkért.

Kiemelkedő probléma hazánkban az egészségértés és az öngondoskodás hiánya. A lakosság legnagyobb része nem tudja, miért betegszik meg, így nem is tudja, mit kellene tennie a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzéséért.

A daganatos betegségek kialakulása

Az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a magas kenyér és húsfogyasztás, valamint a megrendítően alacsony gyümölcs – és zöldségfogyasztás hozzájárul a daganatos megbetegedések kialakulásához. Tovább rontja egészségünket, hogy rengeteg káros anyaggal, dohányzással, alkoholfogyasztással terheljük a szervezetünket.

Daganatok szűrővizsgálata

Mindemellett kellő öngondoskodással, saját testünk változásainak figyelésével és felismerésével idejében fellelhető egy esetleges daganatos megbetegedés. A Magyar Rákellenes Liga infografikája segítségül szolgál, mely változásokra kell odafigyelnünk, és mikor kell orvoshoz fordulnunk.

Fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Az állam egyre több szűrési lehetőséget biztosít, legújabb programja pedig a vastagbél daganat szűrésére irányul, mely az idén indult. Tudni kell azonban, hogy ezek csak rendszeres részvétel mellett tudják felismerni az esetleges daganatos betegségeket.

Az Európai Rákellenes Kódex támpontot nyújt számunkra a daganatos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. A kódex az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) belül működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség (IARC) és az Európai Bizottság közös munkája. Az idén 32 éves kiadvány tartalmát a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében időnként megújítják, de a célja változatlan: tájékoztatni az embereket azokról a lehetőségekről, amikkel ők maguk vagy családtagjaik tehetnek a daganatok kialakulása kockázatának csökkentése érdekében.

A Kódexszel, illetve annak történetével, a kutatásokkal kapcsolatos további fontos információk itt találhatóak

A kódex egy olyan javaslatcsomag, amelynek megalkotásakor a szakemberek figyelembe vették a rendelkezésre álló legfrissebb, tudományosan alátámasztott bizonyítékokat, a közérthetőség érdekében pedig viselkedéskutatási és kommunikációs szakemberekkel is egyeztették a szöveget.

Az életmód megváltoztatására ösztönző tanácsokat 12 pontba szedték, melyek megtartásával az évek, vagy akár évtizedek múlva fenyegető daganatos betegség kialakulásának kockázata csökkenthető.

Emlőrák okozta halálozások alakulása Magyarországon (kék). Emlőrák okozta halálozások alakulása Magyarországon (kék). Forrás: KSH
Méhnyakrák okozta halálozások alakulása Magyarországon. (kék) Méhnyakrák okozta halálozások alakulása Magyarországon. (kék) Forrás: KSH
A vastag- és végbélrákban elhunytak száma évről évre növekszik. (kék) A vastag- és végbélrákban elhunytak száma évről évre növekszik. (kék) Forrás: KSH

Tanácsok a rákos daganat kialakulásának kockázatának csökkentésére

1. Dohányzás: amennyiben dohányzik, mielőbb szokjon le, ne fogyasszon semmiféle dohányterméket, valamint kerülje a passzív dohányzás okozta veszélyeket is! Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté!

2. Egészséges testsúly: tegyen arról, hogy egészséges testsúlya legyen, ne hízzon el!

3. Testmozgás: próbáljon minél többet mozogni, legyen minél aktívabb, ne töltsön túl sok időt ülő helyzetben!

4. Táplálkozás: egészséges ételeket fogyasszon, iktasson be étrendjébe sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Mértékkel fogyasszon cukros vagy túl zsíros ételeket! Kerülje a feldolgozott hústermékeket, mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú ételeket!

5. Alkohol: tartson mértéket az alkoholfogyasztásban, de az a legjobb, hogyha egyáltalán nem fogyaszt semmilyen alkoholt!

6. Napozás, UV-terhelés: óvakodjon a túlzásba vitt napozástól, a gyermekeket fokozottan óvja a napsugárzástól, valamint használjon naptejet; ne használjon szoláriumot!

7. Szennyező anyagok: kövesse a szükséges biztonsági előírásokat és összességében is óvakodjon a rákkeltő anyagoktól (például azbeszt, benzol, levegőszennyezés, stb.), függetlenül attól, hol is tartózkodik!

8. Sugárzás: tudakozódjon róla, hogy otthona, környezete nincs-e kitéve a természetes, magas radonsugárzásnak, ha igen, tegyen lépéseket ezen állapot csökkentésére! Szellőztessen naponta!

9. Szoptatás: a kismamák a szoptatással együtt csökkenthetik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, éppen ezért, ha csak teheti, szoptassa kisbabáját!

10. Hormonterápia: a hormonpótló kezelések növelhetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát, ezért csak korlátozottan alkalmazzon ilyeneket!

11. Védőoltások és fertőzések: gondoskodjon arról, hogy gyermekei részt vegyenek a következő oltási programokban: Hepatitis B, Humán papillomavírus (lányok).

12. Szűrés: az életkor előrehaladtával rendszeresen vegyen részt a különféle szűrő programokban, hiszen a korai felismeréssel egyenes arányban nőhet az adott kezelés sikeressége! Szűrések: vastagbélrák (férfiak és nők), emlőrák és méhnyakrák (nők). Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Magyar Rákellenes Liga
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához