Egy gyógyszer lehet a fiatalság forrása?

#általános egészségügyi téma #életmód #Vérképzőszervi betegségek
2010.12.17. Módosítva: 2015.11.04.

Egészségesebb öregséget ígér a "fiatalság forrása pirula" (?) Serkenti az immunsejtek termelődését, ezáltal lassítja az öregedési folyamatokat kifejlesztője szerint a lenalidomid hatóanyagot tartalmazó szer - idézte amerikai kutatók eredményét a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk/health).

A fentiekben elmondottak javítják a szervezet képességét, hogy megküzdjön a kórokozókkal vagy akár a tumorokkal. Kidolgozója, a Kaliforniai Egyetemen tevékenykedő Edward Goetzl "a fiatalság forrása pirulának" nevezte el a szert.

A vegyületből - amelynek szerkezete kémiailag a thalidomid nevű (korábban kivont) gyógyszerre hasonlít - olyan kis mennyiségre van szükség a kezeléshez, hogy a kutató reményei szerint a kezelés csaknem mellékhatások nélküli lehet.

2009-ben Goetzl ötven felnőttnél vizsgálta a citokinek csoportjába tartozó fehérjék szintjét. Megfigyelte, hogy az egészséges 70-80 éves nőknél ugyanolyan koncentrációban voltak jelen a citokinek, mint az egészséges huszonévesekben. A legyengült állapotban lévő időseknél ugyanakkor a védő citokinek szintje alacsonyabb volt, ám a lenalidomid hatására megemelkedett.

Mire adható a gyógyszer?

Legyünk nagyon óvatosak minden ilyen jellegű közléssel, hírrel!

A cikkben elmondottak immunstimuláns hatásra utalnak, tehát ez főleg olyan emberek esetén lehet hatékony, akiknek valamilyen körülírt immunrendszeri károsodásuk, alulműködésük van, és a megfelelő szakorvos (klinikai immunológus, infektológus, reumatológus stb.) e kezelést majd indokoltnak látja.

Jelenleg csak és kizórálag az ún, myeloma multiplex rosszindulatú hematológiai betegség kezelésére javasolt, indikált, adható. (a szerk.)

Mint Goetzl elmondta, a pirula nem feltétlenül hosszabbítja meg az emberek életét, ám egészségesebben élhetik idős éveiket. A nagyobb méretű kipróbálás megkezdését a jövő évben reméli a kutató, aki szerint az influenza elleni oltáshoz hasonlóan kaphatnák majd meg egykor a 65 év fölöttiek a szert.

A kutatási eredményeket a Clinical Immunology című szakfolyóirat legközelebbi - januárban megjelenő - számában teszik közzé.

Forrás: MTI