Ezeket látta már?

A házasságban élőknek jobbak az esélyeik a rák ellen

2009.09.01. Módosítva: 2015.11.04.

A házasságban élők nagyobb eséllyel küzdik le a rákos megbetegedést, mint az elváltak vagy a megözvegyültek - derült ki egy amerikai kutatásból.

Az indianapolisi székhelyű Indianai Orvosegyetem munkatársai Amerika-szerte elemezték a rákjegyzékeket egészen 1973-ig visszamenve. A vizsgálat során közel 3,8 millió betegnél hasonlították össze a családi állapotot a betegség lefutásával - írta a Berliner Morgenpost című német lap internetes kiadása (www.morgenpost.de) a Cancer című szaklapban megjelent tanulmányra hivatkozva.

Ami a betegséggel szembeni sikeres küzdelmet illeti, a házasságban élők álltak az első helyen, őket követték azok, akik mindig is egyedülállóak voltak. Náluk valamivel rosszabb esélyekkel szálltak szembe a kórral az elvált és a megözvegyült emberek. A legrosszabb kilátásuk azoknak volt, akik külön éltek partnerüktől, de nem váltak el.

A kutatók azzal magyarázták megállapításaikat, hogy az elválás legyengítheti az immunrendszert, aminek következtében a szervezet fogékonyabb lesz a rák iránt. Írásukban azt javasolták, hogy a különélő rákos betegek a diagnózist követően részesüljenek egy stresszkezelő tréningben.

Forrás: MTI