Ezeket látta már?

A kontaktallergia megvédhet a ráktól?

Újabb kutatások szerint a kontaktallergiák (pl. fémallergia, vegyi anyagokra kialakuló allergiák) segíthetik az immunrendszer azon működését, hogy egyes daganatok kialakulását meggátolja. A közlemény a BMJ-ben jelent meg (British Medical Journal).

Korábbi kutatások szerint az 1-es típusú allergia (pollen, háziporatka) megléte hajlamosíthat a daganatos betegségre. (Hangsúlyozzuk a feltételes módot...)

A kontaktallergia megvédhet a ráktól?

Az viszont eddig nem volt ismert, hogy a kontaktallergia, fémek stb. ebből a szempontból számítanak-e avagy nem.

A szerzők 17 ezer dán felnőtt, igazoltan kontaktallergiás, bőrgyógyászaton kezelt beteget figyeltek meg (1984-2008 között).

A vizsgálatban résztvevők általános állapotát időszakosan ellenőrizték, és összevetették a betegségregiszterekkel, konkrétan a nemzeti rákregiszterrel.

Általában mondható, hogy a tesztekben a betegek kb. 1/3-a (35%) mutatott pozitív reakciót 1 allergénre, vagy legalább egy alkalommal a kontrollok közül.

Érdekes, hogy nők között a reakciókészség jóval nagyobb volt, a nők 41%-a reagált, míg férfiaknak csak 26%-a.

Az allergiateszteket követően megfigyelték, hogy a betegek mintegy 19%-ában alakult ki jó- vagy rosszindulatú daganat, tumor. E csoportban mintegy 38% volt a kontaktallergia-pozitivitás.

Csak azokat a daganatokat vették figyelembe, amelyek több, mint 40 főt érintettek, és az elemzésekor erősnek látszott az összefüggés a kontaktallergia – és a daganat megléte között.

Érdekes, hogy kontaktallergia esetén jóval kevesebb volt az emlőrák és nem-melanóma típusú bőrrák, nőkben az agydaganat előfordulása is.

Az eredmények viszont megdönteni látszanak az ún. "immunosurveillance hipotézist", magyarul: az allergiás hiperérzékeny emberekben általában kevesebb a rákbetegség.

Az elemzésben magasabbnak adódott a hólyagtumorok aránya is, ez magyarázható azzal, hogy a kémiai anyagokra érzékenyeken több a (kiválasztandó) kémiai bomlástermék.

A szerzők természetesen óvnak a messzemenő következtetések levonásától. További vizsgálatok szükségesek, egyéb környezeti tényezők hatásának tisztázására, mint a dohányzás, a szociális helyzet stb. "Ha ezek oki szerepét sikerülne kimutatni, közelebb jutnák az immunrendszer és a daganatkialakulás összefüggésének felderítéséhez".

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához