Ezeket látta már?

A mellrákot gyerekkorban kellene megelőzni

2009.03.18. Módosítva: 2015.11.04.

Étrendjük és a mozgással töltött idő összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásának kockázatával fiatal lányoknál - közli egy tanulmány eredményét a brit The Daily Telegraph internetes kiadása.

Születésüktől 13 éves korukig 1146 lány egészségét követette tanulmányában Jaak Janssens, az Európai Rákmegelőzési Szervezet elnökének vezetésével egy kutatócsoport. A belgiumi székhelyű szervezet a gyerekkori táplálkozási szokásokat, az életmódot, valamint a környezeti tényezőket vizsgálta, és kapcsolatot keresett a korai mellrák kialakulásának kockázatával.

"Úgy tűnik, hogy a mellrák csaknem teljesen a gyerekkorból ered. A mell kifejlődése megkezdődésekor a legérzékenyebb" - írja a tanulmány, melyet az Európai Orvosi Onkológiai Társaság eheti konferenciáján ismertetnek a szerzők.

A vizsgálat összefüggést talált a fiatal lányok körében az elhízás és a mozgásszegény életmód, valamint a mellrák kialakulásának emelkedett kockázata között. Egyes hormonok jelenléte a gyerekkori környezetben (például cumispalackokban) szintén növelte a mellrák kockázatát - állítja a tanulmány.

Forrás: EgészségKalauz