Ezeket látta már?

A Rák Világnapja: tüdőrák az élen

Minden egyes szál cigaretta elszívása öt és fél perccel rövidíti meg az életet - hangzott el pénteken a Rák Világnapja alkalmából rendezett sajtóértekezleten, amelyen arra is felhívták a figyelmet, hogy Magyarország világelső a tüdőrák-halálozás terén.

Magyarországon évente közel 30 ezer ember hal meg rákban, az elhunytak 65-70 százaléka 65 éves vagy öregebb. A fejlettebb országokban tovább élnek a rákos emberek - mondta el Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Budapesten.

"Az élet könnyebben könnyebb" - hangsúlyozta az elnök, felsorolva az egészséges életmód rákmegelőző szabályait. Ezek közé tartozik a dohányzás mellőzése, a passzív dohányzás elkerülése, kevesebb alkohol fogyasztása, egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás, a túlzott napfürdőzéstől és az igazolt rákokozó fertőzésektől való védekezés.

Az általa ismertetett adatok szerint méhnyakrákban 400 nő hal meg Magyarországon évente, Finnországban kettő. "A szabályok betartásával azonban minden harmadik lehetséges rákbetegség megelőzhető volna" - húzta alá.

Évente 10 ezer új tüdőrákost diagnosztizálnak, miközben 8 ezer beteg meghal - közölte Kovács Gábor tüdőgyógyász-onkológus. Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2007-ben 10 404 új esetet regisztráltak. A tüdőrák a daganatos halálozásban is első helyen áll, a férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban Magyarország világelső.

A tüdőrák hajlamosító tényezői közé sorolják a szakemberek a dohányzást - amely a tüdőrákok 90 százalékért felelős - , a passzív dohányzást és a környezeti tényezőket (légszennyeződés, azbeszt, kristályos szilikátok, radon, aromás szénhidrátok, nehézfémek). Korai stádiumban a betegek operálhatósága és gyógyulási esélyei sokkal jobbak. A tüdőrák legfontosabb tünete a nehézlégzés, vérköpés, krónikus köhögés, fogyás, fáradékonyság, visszatérő, nehezen gyógyuló tüdőgyulladás.

A tüdőgyógyász-onkológus előadásában az új gyógymódokról, a célzott biológiai terápiákról is beszélt: a gyógyszerek elsősorban a daganatsejteken fejtik ki hatásukat, az egészséges sejteket alig károsítják, mellékhatásaik csekélyek. Klinikai vizsgálatok eredményei szerint az érképződésgátlóval kiegészített gyógyszeres kezeléssel lehet elérni ma tüdőrákok esetében a leghosszabb túlélést.

A rákellenes világnaphoz kapcsolódó sajtótájékoztató zárásaként Nógrádi Tóth Erzsébet a MÚOSZ egészségügyi szakosztályának elnöke a novemberben meghirdetett Célzottan a tüdőrák gyógyításáért című pályázatra beérkezett, írott és az elektronikus médiában megjelent munkákat díjazta. Első lett Tornyi Ferenc, a Magyar Rádió munkatársa, második helyezést Árvay N. Tivadar, a Vasárnap Reggel újságírója ért el, míg Balogh Ágnes, a Magyar Televízió munkatársa harmadikként végzett. Különdíjban részesült a Házipatika.com újságírója, Fazekas Erzsébet.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához