Ezeket látta már?

A varázsgomba gyógyíthat is!

A varázsgomba néven ismertté vált hallucinogén szer, a pszilocibin enyhítheti a rák utolsó stádiumában gyakran fellépő szorongást - közölték amerikai kutatók.

Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy rákbetegeknek egyetlen alkalommal közepes dózisú pszilocibint - az LSD-hez hasonló hatású hallucinogént - adva, azok mérhetően kevésbé voltak depressziósak az alkalmazás után hat hónappal, mint azok, akik placebót kaptak.

A varázsgomba gyógyíthat is!

A kis létszámú tanulmányban 12 rákbeteg vett részt, valamennyien jól tolerálták a kezelést.

Az eredmény újraéleszt egy korábban reménykeltően indult területet: már az 1950-es, majd az 1970-es években úgy találták, hogy egyes páciensek hangulata jelentősen javult, szorongása enyhült a hallucinogének hatására. Az LSD-vel végzett tanulmányok az 1970-es években, a szigorú amerikai szövetségi szabályozást miatt megszakadtak.

Ne gondoljuk, hogy...

Természetesen a kedves Olvasó ne gondolja most, hogy a gyógyszerhatóságok a lovak közé fogják dobni a gyeplőt, és gyorsan engedélyezni fogják a hallucinogén szerek rendszeres alkalmazását, még akár végstádiumú rákbetegeken is...

Az ópiátok, morfinszármazékok is (erős) kábítószerek. Ezek alkalmazási körülményeit azonban az évtizedek során szigorú szabályozásokkal "vették körül", és nyilvánvaló hogy rákbeteget nem szabad fájdalomban hagyni, alapvető emberi jog a WHO szerint is a fájdalommentesség elérése a gyógyíthatatlan betegségekben, tehát a daganatos betegeken.

Ha a pszilocibinnel folytatott klinikai vizsgálatok alapján az eredmények igazolják, hogy valóban van kimutatható, és statisztikailag bizonyítható fájdalomcsillapító / szorongásoldó hatása, akkor merülhet fel egyáltalán, hogy milyen módon formulált gyógyszert lehet majd készíteni e szerből. Tehát hosszabb fejlesztés - majd hatósági egyeztetés eredménye lehet csak - egy tegyük fel - pszilocibin tartalmú szorongásoldó és/vagy fájdalomcsillapító piacra "dobása".

(A szerk.)

Mint Charles Grob (Harbor-University of California Los Angeles) hangsúlyozta, a szövetségi törvények jelenleg a varázsgomba bármely célú használatát tiltják. Ha azonban a szer hatékonynak bizonyul a végstádiumú rákos páciensek kezelésére, az amerikai szabályozóknak meg kellene teremtenie az alkalmazásához szükséges speciális feltételeket.

Grob hozzátette, hogy két további akadémiai intézetben (a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen és a New York-i Egyetemen) is folynak hasonló kutatások a varázsgombával.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához