Ezeket látta már?

Új vizeletvizsgálat segíthet kiszűrni a prosztatarák agresszívebb formáit

agressziv prosztatarák vizsgálat teszt kutatás

Egy új vizeletvizsgálat, a MyProstateScore 2.0 (MPS2), képes lehet az agresszívebb, magas fokozatú prosztatarákok azonosítására. Az MPS2 már elérhető, de még kutatják.

A szakértők szerint a teszt segíthet kiküszöbölni a szükségtelen biopszia vizsgálatokat azoknál a férfiaknál, akik alacsony fokozatú rákban szenvednek. Az MPS2 már elérhető, azonban további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy a teszt hogyan működik különböző etnikai csoportokban.

Egy új tanulmány, amelyet április 18-án publikáltak a JAMA Oncology-ban, bemutatta a MyProstateScore 2.0 (MPS2) tesztet. Az MPS2 egy vizeletvizsgálat, amely 18 egyedi gént tesztel, amelyek magas fokozatú prosztatarákhoz kapcsolódnak. A prosztatarákokat egytől ötig terjedő "fokozattal" látják el annak alapján, hogy mennyire valószínű, hogy gyorsan növekednek és terjednek. Az MPS2 teszt képes lehet azonosítani azokat a veszélyesebb prosztatarák típusokat, amelyek megfelelnek a kettes vagy magasabb fokozatú csoport kritériumainak.

Ha a tudomány képessé válik arra, hogy megállapítsa egy prosztatarákról, hogy az alacsony fokozatú (és kevésbé aggasztó) vagy magas fokozatú (és aggasztóbb), az nagyban segítené az orvosoknak kiszűrni azokat a prosztatarák eseteket, amelyek nem igényelnek azonnali biopsziát vagy beavatkozást.

"A szükségtelen biopsziák számának csökkentése nagyon előnyös lenne, hiszen ezek az eljárások olykor fájdalmasak lehetnek, vérzést okozhatnak, és ami a legfontosabb, így kisebb kockázata lehetne a súlyos fertőzések kialakulásának is" - mondta Dr. Mark Katz, a Bostoni Egyetem Chobanian és Avedisian Orvostudományi Karának urológiai klinikai docense.

A fizikai előnyökön túl az MPS2 teszt csökkenthetné a szükségtelen szorongással, orvosi látogatásokkal és eljárásokkal járó szorongást, streszt is az érintettekben - mondta Katz a Health-nek.

Hogyan működik az MPS2 vizsgálat?

Közel egy évtizeddel ezelőtt ugyanaz a Michigani Egyetemen alapuló kutatócsoport, amely az MPS2 mögött áll, kidolgozta a vizeletvizsgálat eredeti változatát, amelyet MPS-nek neveztek el. Ez a korábbi teszt a prosztatarákhoz kapcsolódó két különböző gént, valamint egy személy prosztata-specifikus antigénjének (PSA) szintjét vizsgálta. A PSA-tesztet évtizedek óta használják a prosztatarák szűrésére szolgáló standard vérvizsgálatként. Azonban az MPS2 továbbfejleszti az eredeti változatot - magyarázta a tanulmány szerzője, Dr. Arul Chinnaiyan, a Michigani Egyetem Orvostudományi Karának Michigan Translációs Patológiai Központjának igazgatója.

"Az MPS - első verzió - és a prosztatarák egyéb kereskedelmi forgalomban kapható vizelet- és vérbiomarkerei általában jól teljesítenek a prosztatarák minden formájának kimutatásában, de kevésbé magabiztosak a magas fokozatú, [kettes fokozatú csoport], prosztatarák kimutatásában az alacsony fokozatú, [egyes fokozatú csoport], indolens betegség esetén" - véleményezte Chinnaiyan a Health-nek, hozzátéve, hogy "Az [MPS2] jobb a többi tesztnél a magas fokú prosztatarák kimutatásában."

Az új teszt kifejlesztése során Chinnaiyan és csapata olyan férfiak vizeletmintáit vizsgálta, akiknek emelkedett PSA szintjük vagy más rendellenes rektális vizsgálati eredményeik voltak. A kutatók egy fejlesztési kohorsz adatait használták fel - összesen 761, átlagosan 63 éves férfit vett benne részt - hogy kiválasszák azt a 18 specifikus gént, amelyek magasabb fokozatú prosztatarákra utalhatnak.

A 18-gén tesztet ezután egy validációs kohorszra alkalmazták (743 férfit részvételével), ahol a tanulmány szerzői azt vizsgálták, hogy az MPS2 képes-e azonosítani azokat a férfiakat, akik kettes vagy magasabb fokozatú rákban szenvednek. Az eredmények azt mutatták, hogy a továbbfejlesztett teszt "jobban azonosítja azokat a közepes és magas fokozatú prosztatarákokat, amelyek kezelést igényelnek" - magyarázta Katz.

"A betegek populációjában a teszt körülbelül 40%-kal csökkenti a szükségtelen biopsziák számát" - magyarázta Chinnaiyan. "A teszt még jobban működik azoknál a betegeknél, akiknek korábban negatív biopsziájuk vol. Ebben a csoportban akár 50%-kal is csökkentheti a szükségtelen biopsziák számát."

A gyakorlatban ez az új vizeletvizsgálat segíthet az orvosoknak meghatározni, hogy egy emelkedett PSA szintű betegnek valóban szüksége van-e további beavatkozásra - mondta Katz.

"Amikor egy emelkedett PSA teszttel szembesülnek, a betegek és a klinikusok nehéz döntés előtt állnak a további vizsgálatokkal kapcsolatban, amelyek meglehetősen bonyolultak lehetnek (például MRI) vagy invazívak, mint egy biopszia" - mondta Dr. Samuel Haywood, a Cleveland Clinic urológiai onkológusa a Health-nek. "Az új teszt célja, hogy tovább segítse a betegek kockázati rétegzését és potenciálisan csökkentse a további vizsgálatok számát."

Hogyan viszonyul az MPS2 más tesztelési módszerekhez?

"A prosztatarák szűrésének leggyakoribb formája a PSA vérvizsgálat - mondta Haywood. De a teszt semmilyen szempontból sem tökéletes - sok esetben más okokból emelkedett a PSA szintje" - magyarázta. Emiatt a kutatók olyan módszereket keresnek, amelyekkel tovább meghatározhatják egy személy tényleges prosztatarák kockázatát a PSA teszt elvégzése után - mondta Haywood. - Arra törekszünk, hogy specifikusabb markereket találjunk, amelyek jobban segítenek a szűrésben és csökkentik a bonyolultabb [vagy] invazívabb vizsgálatok túlzott szükségét" - tette hozzá.

Az egyik lehetőség az, hogy az orvosok MRI-t használnak a magas PSA szintű férfiak további értékelésére - mondta Haywood. Azonban figyelmeztetett, hogy ezek a vizsgálatok néha kihagyhatják a pozitív eseteket, költségesek és nehezen hozzáférhetők lehetnek. Az egyszerű tesztek, amelyek más potenciális prosztatarák biomarkereket vizsgálnak, alternatív lehetőségekké váltak. Az MPS2 mellett a vér- és vizeletvizsgálatok, mint például a 4K, a Prostate Health Index, a PCA3 és mások, további kontextust adhatnak az érintett páciens emelkedett PSA tesztjéhez, és iránymutatók lehetnek.

A teszt elérhető, de továbbikutatásokra van szükség

Bár a tanulmány eredményei ígéretesek, akadnak korlátok és nyitott kérdések. Egyrészt a tanulmányozott populációban korlátozott volt a faji sokszínűség - a tanulmány szerzői meg is jegyezték, hogy még nem világos, hogy az eredmények eltérőek lennének-e péládul a fekete amerikai populáció esetében. Ez különösen jelentős kérdés, hiszen "általános különbségek" vannak a fekete és fehér betegpopulációkban talált prosztatarákok esetében - mondta Chinnaiyan. A fekete férfiak esetében korábban jelentkeznek prosztatarákkal, agresszívebb esetek, és magasabb a halálozási arány is, mint a fehér férfiaknál.

"Azáltal, hogy 18 biomarkert használunk, reméljük, hogy enyhítjük ezeket az eltéréseket" - mondta. "Ezzel együtt egy jövőbeni folyamatban lévő tanulmány hivatalosan is tesztelni fogja az MPS2-t egy nagy afroamerikai kohorszban, hogy tovább erősítse annak teljesítményét."

A remény az, hogy az MPS2 teszt "hasonlóan viselkedik minden etnikai csoportban" - mondta Haywood, de jelenleg nincs adat, amely ezt alátámasztaná. Az MPS2 fekete amerikaiakban történő tesztelése mellett Chinnaiyan elmondta, hogy kollégáival azt is vizsgálni fogják, hogy ezt a tesztet "az aktív megfigyelési populációban" használják. Lényegében azt akarják látni, hogy az MPS2 képes-e "megjósolni, mely betegeknek van agresszív prosztatarákja, vagy kinek a rákja haladt előre."

Jelenleg Chinnaiyan elmondta, hogy bárki az Egyesült Államokban hozzáférhet a teszthez, amelyet a michigani LynxDx biotechnológiai laboratórium birtokol és biztosít. Az MPS2-t csak "orvosnak kell megrendelnie" - mondta, és néhány klinika már teljesen fel van készülve a teszt megrendelésére.

Összegzés

Az MPS2 vizeletvizsgálat új reményt nyújt a prosztatarák diagnosztikájában, különösen az agresszívebb formák azonosításában. Az új teszt nemcsak a szükségtelen biopsziák számát csökkentheti, hanem nyugalmat is nyújthat azoknak a férfiaknak, akik alacsony fokozatú prosztatarákban szenvednek. Bár további kutatásokra van szükség, különösen a különböző etnikai csoportokban, az MPS2 már most is elérhető, és jelentős előrelépést jelenthet a prosztatarák kezelésében és megelőzésében.

Hogyan vizsgálható ki a prosztatarák gyanúja? Ez a diagnózis menete most

A prosztatarák kivizsgálása során az anamnézis és a tünetek kikérdezése után többféle vizsgálatot végezhet a kezelőorvos. Általában sor kerül rektális vizsgálatra, vagyis a prosztata végbélen keresztül történő tapintásos vizsgálatára. Különböző képalkotó vizsgálatokat is végeznek, például végbélen keresztül végzett ultrahangos vizsgálatot vagy MRI-vizsgálatot.

Vérvizsgálat is történhet, többek között a vér (prosztataspecifikus antigén) PSA-szintjének ellenőrzése céljából. Prosztatarák esetén legtöbbször a PSA-szint emelkedett, azonban a magasabb érték más betegség/állapot jele is lehet. A prosztatarák pontos diagnózisához szövettani mintavétel (biopszia) szükséges.

Prosztatarák: ilyen tünetekre figyeljen fel!

A prosztatarák lassan növekszik, a korai időszakban (évekig) rendszerint nem okoz tüneteket, ezért nehéz időben felismerni. Néhány típus agresszíven terjed, ami súlyos megbetegedéshez, halálhoz vezethet.

A növekedése során az alábbi tünetek jelenhetnek meg

 • gyakori vizelés, különösen éjjel
 • hirtelen jelentkező vizelési inger
 • nehezen induló vizelés
 • vizeletvisszatartási nehézség
 • gyenge, vagy vizelés közben időnként megszakadó vizeletsugár
 • fájdalmas, égető érzés vizelés közben
 • vér megjelenése a vizeletben vagy az ondóban

Az előrehaladott, áttétekkel járó betegség esetén jelentkezhet

 • deréktáji fájdalom
 • merevség, fájdalom a csípőben vagy a comb felső részében

A kor előrehaladtával gyulladás vagy jóindulatú megnagyobbodás miatt is megnövekedhet a prosztata, panaszok esetén fontos a kivizsgálás a prosztatarák és a jóindulatú elváltozás elkülönítése érdekében!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Prosztatarák: jobban vésse eszébe a szűrés idejét, mint a neje születésnapját!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

prosztatarák

Felhasznált irodalom:

 1. Tosoian JJ, Zhang Y, Xiao L, et al. Development and validation of an 18-gene urine test for high-grade prostate cancerJAMA Oncol. Published online April 18, 2024. doi:10.1001/jamaoncol.2024.0455
 2. American Cancer Society. Tests to diagnose and stage prostate cancer.
 3. Tomlins SA, Day JR, Lonigro RJ, et al. Urine TMPRSS2:ERG plus PCA3 for individualized prostate cancer risk assessmentEur Urol. 2016;70(1):45-53. doi:10.1016/j.eururo.2015.04.039
 4. National Cancer Institute. Prostate-specific antigen (PSA) test.
 5. Prostate Cancer Foundation. Blood and urine tests for prostate cancer.
 6. Lillard JW Jr, Moses KA, Mahal BA, George DJ. Racial disparities in Black men with prostate cancer: a literature reviewCancer. 2022;128(21):3787-3795. doi:10.1002/cncr.34433
Forrás: health.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához