Ezeket látta már?

Prosztatarák: jobban vésse eszébe a szűrés idejét, mint a neje születésnapját!

prosztatarák, prosztatarák szűrés, PCA3, PSA, A férfi egészség hónapja, prosztata, prosztatagyulladás

Ne is számítson rá, hogy a prosztatarák majd előre jelzi a jelenlétét tünetekkel, figyelmeztető jelekkel – ez a betegség sokáig egyáltalán nem okoz panaszokat. Egy módszer létezik a biztos lefülelésére, mutatjuk!

– A prosztatarák a 4. leggyakoribb daganattípus férfiaknál Magyarországon, 7 férfiből 1-nél állapítanak meg ilyen típusú betegséget élete során. Ami igazán veszélyessé teszi a prosztatarákot, hogy a betegség a korai szakaszában legtöbbször tünetmentes: csakis évenkénti szűrővizsgálattal lehet biztos abban bárki, hogy időben felfedezi a problémát, ami a sikeres gyógyítás elsőszámú feltétele. Prof. Dr. Lakatos Péterrel, a Vascular Diagnostic orvosigazgatójával beszélgettünk.

Mennyire számít gyakori betegségnek Magyarországon a prosztatarák?

– A keringési rendszer betegségei mellett a daganatos megbetegedések vezetik a magyar halálozási statisztikákat, a prosztatarák pedig az egyik leggyakoribb férfiakat érintő rákos betegség hazánkban: évente mintegy 4500 új megbetegedéssel találkozunk, és minden évben 1400-1500 férfi halálát okozza a betegség. Ezek jelentős számok, komoly a probléma, ezért a korai felismerést, illetve kezelést lehetővé tevő szűrővizsgálatoknak óriási a jelentőségük.

Mi lehet a rossz statisztika oka?

– A prosztatarák nem gyerekjáték, de az orvostudomány fejlődésével egyre jobban kezelhető, így nem írhatók kizárólag a betegség számlájára a statisztikai mutatók. A valóság az, hogy bár az elmúlt néhány évben valamelyest javult a helyzet, a férfiak többsége továbbra sem foglalkozik megfelelő mértékben az egészségével. Nehezen fordulnak orvoshoz, járnak el rendszeresen szűrővizsgálatra, vagy beszélnek szakemberrel a kínosnak vélt intim panaszaikról, és különösen nehézkesen veszik rá magukat egy találkozásra az urológussal. A prosztata daganatok esetében a helyzetet nehezíti, hogy prosztatarák specifikus tünet nem létezik. Nincs tehát olyan jellemző tünet, amire igazán felfigyelhetne a páciens, vagy a tünet sokáig tolerálható mértékű, az évenkénti prosztataszűrésen való részvétel pedig ahogy az imént utaltam rá, többségében az utolsó helyre csúszik a teendők listájában, vagy végképp elmarad.

A prosztatarák kialakulásának megelőzése érdekében a legtöbb amit tehet, az egészséges életmódra való törekvés mellett a rákszűréseken való részvétel, illetve az azt kiegészítő, alátámasztó PCA3 szűrővizsgálat. A prosztatarák kialakulásának megelőzése érdekében a legtöbb amit tehet, az egészséges életmódra való törekvés mellett a rákszűréseken való részvétel, illetve az azt kiegészítő, alátámasztó PCA3 szűrővizsgálat. Forrás: Vascular Diagnostics Laboratórium

A betegúton belül milyen szakaszban, és milyen férfipanaszokkal kerül az orvos látókörébe a beteg a gyakorlatban?

– Sokszor a férfiak csak akkor fordulnak szakorvoshoz, amikor már komoly fájdalmaik vannak, ez pedig egy súlyos betegség előrehaladottabb stádiumát is jelentheti. A férfiaknak 50-55 éves koruk fölött - természetszerűen bekövetkező módon - megnagyobbodik a prosztatája valamilyen mértékben. Ez természetesen nem jelent még rákot, azonban már okoz panaszokat, úgy mint nehéz vizelést, gyakori vizelési ingert, jóval kisebbé válhat a vizeletsugár. Ha netán gyulladás is társul hozzá, fájdalmas vizelés, ejakuláció alatt jelentkező fájdalom is tapasztalható ezek mellett. Ilyen tünetekre már sokkal nehezebb legyinteni, sőt, sokakba ekkor mar bele először a rákérintettség miatti félelem – pedig ezek nem daganatspecifikus jelek, pusztán a prosztata megnagyobbodását mutatják. De ilyenkor legalább orvos elé kerül a páciens, és az orvos elvégeztethet a beteggel egy prosztatarák tumormarker vizsgálatot, azaz egy úgynevezett PSA-szintmérést (prosztata specifikus antigén). Ha a PSA szintje nagyon magas, egyértelmű a helyzet, mert szinte biztos, hogy prosztatarákkal állunk szemben. Ha normális, akkor nincs gond. Gond akkor van, amikor enyhén emelkedett, úgynevezett szürke zónába mért az érték, konkrétan, 4 és 12 közötti a szám. Ekkor ugyanis bizonytalan a helyzet, nincs pontos diagnózis, még nem tudjuk miért emelkedett meg a PSA szint, és nem lehetünk biztosak benne, hogy egy kisebb, kezdődő prosztarák-e az oka, vagy más PSA-t befolyásoló ártatlan tényező áll mögötte. Emelkedett PSA értéket ugyanis épp úgy okozhat maga a megnagyobbodott prosztata, mint az arra írt gyógyszer, egy húgyúti fertőzés, gyulladás, bármilyen fizikai megterhelés, egy keményebb széklet, vagy a prosztata bármely stimulációja. Ez utóbbi esetekben daganat nélkül is megemelkedik a PSA mennyiség a szervezetben.

Milyen út vezet a pontos diagnózishoz, mi vár a betegre ezután? Fizikai vizsgákat, MRI, biopszia?

– Részben igen, de közbeiktatható egy újabb monitorozó teszt is, a PCA3 vizsgálat. Ez a jelenleg elérhető legmegbízhatóbb módszer a prosztatarák szűrésére. A PCA3 teszt egy vizeletmintából elvégezhető új, specifikus génműködés (mRNS expresszió) kimutatásán alapuló teszt, amely a PSA teszttel együtt használva jelentősen segíti a prosztatarák diagnózisát.

Röviden, egyszerűen, mit kell tudni erről a tesztről, hogyan működik a PCA3 teszt?

– A PCA3 rövidítés a Prostate Cancer Antigen 3 gén nevéből adódik. Ez a gén csak a prosztatarákos sejtekben működik. A PCA3 teszt pedig egy olyan genetetikai vizsgálat, ami megméri a PCA3 jelenlétét. Vizeletből határozható meg a mértéke, tehát még egy tűszúrást sem kell „elszenvednie” érte a pácienseknek. Figyelemreméltó, hogy a PCA3 értékét nem befolyásolja a prosztata nagysága, gyulladása, vagy egy keményebb széklet, a hosszabban tartó ülés – mint amiről az imént a PSA kapcsán beszéltünk – így a specifikussága jelentősen nagyobb.

Hogyan zajlik a PCA3 teszt, mi történik a vizsgálat során a pácienssel?

– Fontos, hogy otthonról hozott vizeletmintából nem végezhető el a teszt, a mintavételhez mindenképp be kell fáradni személyesen a tesztet végző szűrőállomásra, laborba, klinikára. A PCA3 teszt prosztatamasszás utáni vizeletmintából végezhető, nincs benne semmi kellemetlenség, egy enyhe, pár másodperces prosztatamasszás után egy speciális edénybe kell pisilni, majd a minta egy molekuláris biológiai eljáráson, genetikai vizsgálaton megy keresztül. Körülbelül két hetet kell várni az eredményre, és ha a leleten a normális tartományba esik az érték, már meg is lehet nyugodni, mert biztosan nincs szó prosztatarákról.

A prosztatarák a férfiak többségénél lassan kifejlődő betegség, ezért korai felismerése kiemelt jelentőségű. Megfelelő kezelés mellett hosszú ideig lehet élni vele súlyos következmények nélkül. A prosztatarák a férfiak többségénél lassan kifejlődő betegség, ezért korai felismerése kiemelt jelentőségű. Megfelelő kezelés mellett hosszú ideig lehet élni vele súlyos következmények nélkül. Forrás: Vascular Diagnostics Laboratórium

Visszatérve arra a helyzetre, amikor a PSA vizsgálat utáni érték szürke zónás, azaz 4 és 12 közötti - tehát ezután a PCA3 vizsgálattal minden kétség nélkül pontosítható, hogy prosztatarák okozta-e a PSA emelkedettségét?

– Mivel csakis a prosztatarákos sejtekben működik ez a gén, igen. Akinek enyhén emelkedett, tehát szürke zónás az értéke, annak érdemes megcsináltatnia a PCA3-vizsgálatot. Hogyha annak az eredménye normális, akkor valószínűleg nem daganat okozza a PSA emelkedést. Ha viszont magas, akkor ez egy komoly megerősítő tény, hogy az enyhe PSA emelkedést is a prosztatarák okozza, és ekkor lehet tovább menni képalkotó vizsgálatokkal, biopsziával, majd a kezeléssel.

Érdemes-e mindjárt ezzel a teszttel kezdeni?

Ennek sincs akadálya, tudni kell azonban, hogy a PCA3 teszt térítéses, a PSA teszt meg nem - de ez egyéni döntés, mérlegelés kérdése. Az viszont biztos, hogy akinek a PSA eredménye szürke zónás, mindenképpen érdemes PCA3 vizsgálatot kérnie. Akinek épp aktuális a probléma: mi most a Vascular Diagnostics Laboratóriumban a partnereinkkel együtt egy teljes hónapot szentelünk a férfiak egészségének, nemcsak Budapesten, hanem vidéken is. Országszerte több orvos és központ összefogásával 2022 novemberében mindenki akciós áron kérheti a PCA3 vizsgálatot. A csatlakozó orvosok és rendelők legfőbb célkitűzése a Vascular Diagnostics Laboratóriummal karöltve, hogy hangsúlyozzák a rendszeres prosztatarákszűrést és a betegség korai felismerésének fontosságát.

Ha már tünetek felől megközelítve nincsenek a prosztataráknak intő jelei, élethelyzetek szerint milyen red flag-eket tudna mondani, mikor ajánlott a PCA3 prosztatarák szűrést elvégeztetnie egy férfinak?

  • 1.    Amikor valakinek a PSA értéke megemelkedett, szürke zónába esik, vagy egyéb gyanús klinikai lelet áll rendelkezésére (pl. gyanús RDV). Ebben az esetben a PCA3 teszt specifikusan utalhat a prosztata biopsziás mintavétel szükségességére.
  • 2.    Amikor már volt prosztata biopsziája, aminek a szövettani eredménye negatív volt, tehát nem jelzett a minta tumort, de a prosztatarák fennállására egyéb körülmények továbbra is gyanút keltenek. Ilyenkor a PCA3 teszt segít a helyes diagnózis felállításában.
  • 3.    Ha a családjában előfordul már prosztatarák.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szűrések férfiaknak: ezekre a vizsgálatokra menjen el, ha elmúlt 45 éves!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

prosztatarák

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához