Ezeket látta már?

Alufólia: többet nem süt vele, ha ezt megtudja!

alumínium, alufólia, alumínium-mérgezés, mellrák, Alzheimer-kór, karcinogén, rák

Merjünk alufóliában sült ételt készíteni és enni, vagy nem? Tényleg mellrákot, vagy Alzheimer-kórt okoz az alumínium? A szakgyógyszerész válaszol.

Az élelmiszerek csomagolóanyagából, a konyhai edényekből, az izzadásgátló dezodorokból, egyes savkötő gyógyszerekből és az oltóanyagokból is alumínium juthat be a szervezetbe. Mindennek súlyos következményei lehetnek, azonban a szervezet alumínium-terhelése, azaz az alumínium-expozíció és a mellrák vagy az Alzheimer-kór kapcsolata napjainkig sem igazolt.

Az elmúlt években többször került a támadások középpontjába az alumínium, elsősorban lehetséges idegrendszeri károsító, illetve rákkeltő hatása miatt.

Felmerül a kérdés, hogy mennyi alumínium jut a szervezetbe a táplálkozással, az alumíniumos csomagolások vagy konyhai edények révén, a hónalj területén használt alumíniumos izzadásgátlókkal vagy éppen egy Covid-19 elleni védőoltással.

Az sem lényegtelen, hogy mennyi a még tolerálhatónak tekinthető alumínium-mennyiség.

Ételekben, italokban, gyógyszerekben is található alumínium

Az alumínium a földkéreg harmadik leggyakoribb eleme, és természetes módon előfordul a környezetben, az élelmiszerekben és az ivóvízben. Emellett, megtalálható a feldolgozott élelmiszerekben, a csomagolóanyagokban (alufólia, alumíniumos grilltálcák stb.), a konyhai edényekben, a kozmetikai szerekben (elsősorban az izzadásgátlókban) és bizonyos gyógyszerekben. A gyógyszerek közül az alumíniumos savkötőszerek és az izzadásgátló oldatok a fő alumíniumforrások.

Vagyis az alumíniumot – ha akarjuk, ha nem – kisebb vagy nagyobb mennyiségben, de esszük, isszuk és be is lélegezzük.

Szájon át és bőrön át is felszívódik

A szájon keresztül a szervezetbe jutó alumínium mintegy 0,1 %-a képes a gyomor- és béltraktusból felszívódni. Valószínű, hogy ha (gyümölcs)savak is jelen vannak, az alumínium felszívódása kifejezettebb; emiatt rossz kombináció például az alumíniumnak a citromlével vagy almalével való társítása. Savas, gyümölcssavas ételeket és italokat lehetőleg ne alumíniumos edényben tároljunk! Ezzel szemben az alufóliában sült malachús nagy eséllyel nem jelent veszélyt az alumínium-bevitel szempontjából.

A bőrön keresztül az alumíniumnak még ennél is kisebb hányada, körülbelül mindössze 0,01-0,06 %-a tud a véráramba jutni, és ilyen módon akár távoli szerveket is elérni, és potenciálisan károsítani.

Nehézfém kimutatása: így derítheti ki a hajából >>

Alumínium-bevitel és limitértékek - számokban

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) alapján a tolerálható heti alumínium-bevitel testtömegkilogrammonként 1 mg-ra tehető. Azaz, egy 60 kilogrammos személy heti 60 mg alumínium bevitelét elviseli. Érdekes módon a gyermekeknél ez az érték magasabb, 2,3 mg/testtömegkilogramm/hét, ami azt jelenti, hogy a gyermekek valószínűleg nem érzékenyebbek az alumíniummal szemben, mint a felnőttek.

  • Ez az EFSA által megadott limitérték egy 60 kg-os embernél a táplálkozással már ki is merül. Egy átlagos USA-beli felnőtt ugyanis naponta 7-9 mg alumíniumot, tehát hetente 49-63 mg alumíniumot eszik meg az ételekkel.
  • Ehhez képest az oltóanyagok alumínium-tartalma elhanyagolható (ráadásul nincs is minden típusú vakcinában alumínium): az oltóanyagok egyszeri dózisa csak kb. 0,1-0,8 mg alumíniumot juttat a szervezetbe.
  • A csomagolóanyagok és az alumínium konyhai eszközök révén viszonylag kis mennyiségű alumínium kerül be a szervezetbe.
  • Az óvatosság azonban nem árt: várandós nőknek például nem javasolt az alumíniumos savkötők szedése gyomorégés esetén, azok helyett magnéziumos és kalciumos szereket javasolt használniuk szükség esetén.

A határértéket illetően az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megengedőbb: ideiglenesen 2 mg/testtömegkilogramm értékben szabja meg a heti szinten tolerálható alumínium-bevitelt (vagyis az EFSA által megadott érték duplájában).

A legnagyobb veszélynek az alumíniumipari dolgozók vannak kitéve

Az alumíniumiparban dolgozóknál a munkahelyi ártalomként elszenvedett alumínium-expozíció, a nagy mennyiségben belélegzett alumíniumos por különösen veszélyes lehet. Esetükben légzőszervi panaszok és idegrendszeri elváltozások hívhatják fel erre a figyelmet.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) az alumínium-gyártás alatti kemikália-expozíciót humán karcinogénnek minősítette; érdekes módon okként nem elsősorban az alumíniumot, hanem sokkal inkább a gyártási folyamat során jelen lévő policiklusos, aromás vegyületeket említve.

Nem bizonyított, hogy Alzheimer-kórt vagy mellrákot okoz az alumínium

Az alumínium-expozíció nem kívánatos egészségügyi következményeit tekintve az alumínium-terhelés és a mellrák, illetve az alumínium-expozíció és az Alzheimer-kór közötti kapcsolat megléte napjainkig nem igazolt.

A kapcsolatok igazolása vagy azok meglétének kizárása további vizsgálatokat igényel.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legjobb, vény nélküli gyógyszerek ízületi gyulladásra a szakgyógyszerész szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fájdalom

Források:

(1) https://wwwn.cdc.gov/TSP/ToxFAQs/ToxFAQsDetails.aspx?faqid=190&toxid=34

(2) Klotz K. et al. Gesundheitliche Auswirkungen einer Aluminiumexposition. Deutsches Ärzteblatt Jg. 114. 39; 653-660. 2017.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához