Ezeket látta már?

Daganatot és áttétet jelző rövidítések a leleten: ezeket a rövidítéseket figyelje!

daganat tumor rák áttét labor lelet rövidítés jelentése

Ha valakinél daganatot találnak, akkor a leleten lévő rövidítések utalnak arra, hogy mekkora a baj.

A daganatos betegségek osztályozása, vagyis a stádium meghatározása (rendkívül leegyszerűsítve) azt jelenti, hogy felmérik, mekkora a tumor, pontosan hol helyezkedik el és képzett-e esetleg áttéteket. Ezek az információk nagyon fontosak a beteg állapotának felméréséhez, a gyógyulási esélyek megbecsléséhez, illetve ahhoz, hogy a legjobb gyógymódot, kezelési módszert ki tudják választani. Minél többet tudnak a szakemberek egy daganatról, annál jobban képesek meghatározni a leghatékonyabb terápia irányát. Mivel a stádiumok meghatározásának egységes kritériumai vannak, szinte az egész világon, az egészségügyi szakemberek egymással is könnyen meg tudják osztani az információkat, anélkül, hogy hosszasan kellene személyesen egyeztetniük.

Miért is olyan fontos a stádium ismerete?

Bár gyakran csak úgy emlegetjük, „rák”, a daganatos betegségek valójában rendkívül sokfélék lehetnek. Szinte bármely szervben kialakulhatnak, különböző sejtekből indulhatnak ki, a tumor növekedési üteme lehet gyors vagy lassú stb. Ezek a tényezők mind befolyásolják a javasolt terápiát. Nem minden daganatra hatnak ugyanúgy a gyógyszerek, a sugárterápia vagy a kemoterápia, és előfordulhat, hogy elegendő a műtét is. Más esetben a kombinált terápia ígéri a legjobb eredményeket. Van, amikor csak megfigyelik a daganatot (rendszeres vizsgálatokkal), és persze sajnos az is előfordulhat, hogy már csak a tünetek vagy a fájdalom enyhítésére van lehetőség. Általánosságban kijelenthető, hogy minél korábbi stádiumban diagnosztizálnak egy daganatot, annál jobbak a beteg esélyei a gyógyulásra.

Sokféle rendszer van használatban a daganatos betegségek osztályozására, ám ezek között lehetnek átfedések, az egyes kategóriák általában megfeleltethetőek egymásnak. A különböző szervekből kiinduló daganatoknál mást-mást jelenthetnek az egyes stádiumok, és vannak olyan betegségtípusok is, melyeknél nem határoznak meg stádiumokat. Bizonyos betegségeknél alosztályokat is meghatároznak. A legelterjedtebbek a TNM rendszer és a római számokkal jelölt osztályozás.

Olvasson tovább! Hogyan értelmezzük a méhnyakrákszűrés eredményét?

Még a laikusok közül is sokan ismerhetik a római számokkal (0, I, II, III és IV) jelölt stádiumokat. Minél nagyobb a szám, annál súlyosabb, előrehaladottabb a betegség, annál nagyobb, kiterjedtebb a daganat, és annál rosszabbak a beteg gyógyulási esélyei.

Hol van, mekkora és milyen gyorsan terjed a daganat?

A TNM rendszer három tényezőt vizsgál a daganatnál: a T (tumor) az elsődleges daganat méretét jelzi, az N (nodes) azt, hogy érintettek-e az elsődleges tumor közelében lévő nyirokcsomók, az M (metastases) pedig azt, vannak-e esetleg távolabbi áttétek. A betűk mellett található számok a betegség előrehaladottságát jelzik. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb a daganat, annál több nyirokcsomó érintett.

Ezek alapján a daganat mérete lehet:

  • Tx: elsődleges tumor nem mérhető
  • Tis: carcinoma in situ
  • T0: elsődleges tumor nem mérhető
  • T1, T2, T3 vagy T4: a daganat fokozatosan növekvő méretű, a T1 a legkisebb, a T4 a legnagyobb

A nyirokcsomók érintettsége lehet:

  • Nx: nem értékelhető
  • N0: környéki nyirokcsomók nem érintettek
  • N1: egy vagy néhány környéki nyirokcsomó érintett
  • N2, N3: több környéki nyirokcsomó érintett, és/vagy távolabbi nyirokcsomók is érintettek

Az áttétek alapján:

  • M0: a daganat nem képzett áttéteket
  • M1: a daganat más szervekre is átterjedt, áttéteket képzett

Mit jelölhetnek még a leleten?

A daganat osztályozásánál más szempontokat is figyelembe vehetnek, természetesen ezek is szerepelhetnek a leleten. Mérhetik például a daganat „rosszindulatúságát” (grade, G1-G4), vagyis, hogy milyen jellegzetességei vannak a daganatsejteknek patológiai szempontból, mennyire különíthető el az egészséges szövettől, mennyire körülhatárolható a tumor. Ez segíthet meghatározni, hogy mennyire agresszív a daganat. Minél alacsonyabb ez a szám, a daganat annál lassabban növekszik, a beteg kilátásai is jobbak. Ha magasabb osztályba sorolják, a tumor gyorsabban nő, agresszívabb, a gyógyulás esélyei rosszabbak. Ennek ismerete is segíthet meghatározni a megfelelő terápiát.

Egyes daganattípusoknál fontos az is, hogy milyen sejtekből indul ki a tumor, illetve, pontosan hol helyezkedik el. Más daganatoknál, pl. a melanoma vagy a vastagbélrák azt is vizsgálhatják, hogy milyen mélyen hatol be a tumor a szövetekbe. Mellrák esetén fontos információ a daganat receptorstátusza (pl. HER2 pozitív vagy negatív), mert a különböző státuszú daganatok különbözőképpen reagálnak a gyógyszerekre.

A daganat stádiumának meghatározásánál lényeges információ lehet az is, hogy kapott-e már valamilyen kezelést a beteg, vagy volt-e korábban daganatos betegsége, kiújuló tumorról van-e szó. Ezeket szintén feltüntethetik a leleten.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rák kimutatása vérből, vizeletből: ezek a laborértékek jelezhetik a tumort

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Daganatos betegségek

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához