Ezeket látta már?

Az alkohol növeli a rák kockázatát a nőknél

2009.02.26. Módosítva: 2015.11.04.

Akár napi egy pohár alkoholos ital is növelheti a nők esetében többféle rosszindulatú daganat kockázatát - derült ki egy brit vizsgálat eredményeként.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a rákos megbetegedések világszerte a vezető halálokok között szerepelnek, 7,9 millió emberi életet követelve évente. A legtöbb halálos áldozatot a tüdő-, gyomor-, máj-, vastagbél- és emlődaganatok szedik.

Az Oxfordi Egyetem kutatói több mint 1 millió középkorú brit asszony adatait elemezték, akik 1996 és 2001 között egy össznemzeti vizsgálatban vettek részt.

Mint kiderült, a mérsékelt alkoholfogyasztás tehető felelőssé az emlő, a máj, a végbél, a szájüreg és a garat rosszindulatú daganatának 13 százalékáért, függetlenül attól, hogy milyen szeszesitalról van szó.

Minden egyes itallal, amit a nők naponta elfogyasztanak, 6 százalékkal emelkedik a rákkockázat, az emlődaganat esetében a napi alkoholfogyasztás 12 százalékos rizikónövekedést jelent.

"A mérsékelt alkoholfogyasztás szokásának elterjedtsége bizonyos női populációkban azt jelenti, hogy a szeszesitalokhoz köthető daganatos megbetegedések aránya fontos népegészségügyi kérdéssé vált" - hangsúlyozta a kutatást irányító Naomi Allen.

A Journal of the National Cancer Institute-ban publikált tanulmány szerint az alkohol rákkockázata felülírja a mérsékelt szeszfogyasztásnak a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását.

Michael Lauer és Paul Sorlie, az amerikai Nemzeti kardiológiai, pulmonológiai és hematológiai kutatóintézet (National Heart, Lung and Blood Institute) kutatói szerint a tanulmány társadalmi üzenete már nem is lehetne világosabb.

"Nincs olyan csekély mérvű alkoholfogyasztás, amelyet biztonságosnak lehetne tartani" - emelte ki Michael Lauer és Paul Sorlie.

Forrás: EgészségKalauz