Ezeket látta már?

Az alkoholfogyasztás növeli a hasnyálmirigy rák kockázatát

2009.03.09. Módosítva: 2015.11.04.

Növeli a hasnyálmirigy rák kockázatát a napi két pohár vagy annál több alkohol elfogyasztása egy amerikai tanulmány szerint.

Az eddigi kutatások nem tudták megerősíteni az alkoholfogyasztás és a hasnyálmirigy rák kockázata közötti összefüggést, csupán feltételezték azt, mivel az ivást a hasnyálmirigy gyulladással és a cukorbetegséggel hozták kapcsolatba, s mindkét betegség magában rejti a hasnyálmirigy rák kialakulásának kockázatát.

Az előzetes tanulmányoktól eltérően a mostani kutatás tizennégy tanulmány adatait gyűjtötte össze - 862.664 egyénét (319.716 férfiét és 542.948 nőét).

"Ez a legnagyobb méretű tanulmány, amely étkezési tényezőket vizsgálat a hasnyálmirigy rák kockázata esetében" - mondta Jenine M. Genkinger, a Georgetown Egyetem Lombardi Rákkutató Központjának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Ha valaki napi 30 gramm vagy annál több alkoholt (két pohár italt) fogyaszt, kis mértékben növeli a hasnyálmirigy rák kialakulásának kockázatát - állapították meg a szakemberek. Egy ital a kutatók meghatározása szerint 3,5 dl sört, 1,2 dl bort vagy 0,4 dl 80 fokos égetett szeszt jelent.

Bár statisztikailag nem volt jelentős különbség férfiak és nők között a kockázat szempontjából, a kutatók azt találták, hogy nők esetében napi két vagy annál több pohár ital, a férfiak esetében napi három vagy annál több pohár alkohol elfogyasztása növeli a kockázatot - idézte a Cancer, Epidemology, Biomarkers and Prevention című szaklapban megjelent tanulmányt a ScienceDaily honlapja.

Semmilyen különbséget nem állapítottak meg a sör-, az égetett szesz- vagy a borfogyasztás hatása között - mondta Genkinger.

Az idült hasnyálmirigy-gyulladást, a cukorbetegséget és a dohányzást tartják a hasnyálmirigy rák legnagyobb rizikófaktorának. Az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) jelentése szerint 2008-ban 18.910 új esetet regisztráltak és 34.290-en haltak meg ebben a betegségben.

Forrás: EgészségKalauz