Ezeket látta már?

Bőr alatti csomó miatt aggódik? Így tudhatja meg, hogy rák vagy jóindulatú

bőr alatti csomo oka jele rák ciszta, daganat tünete vizsgálata

A bőr alatti csomók általában nagy riadalmat keltenek, mivel az érintettek attól tartanak, rosszindulatú daganat okozza. Sajnos kizárni ezt a lehetőséget sem lehet.

Ám érdemes tudni, a rákon kívül még sok más állapot is kiválthatja a problémát. Hogy mi minden okozhatja, és hogy miként lehet diagnosztizálni, arról dr. Horváth Ilonát, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük.

Ilyenek a jóindulatú csomók

Az emberek többsége, ha csomót talál a testén, biztosan aggódva figyeli, tapogatja. Azonban jó hír, hogy ezek többsége ártalmatlan és nem ad okot pánikra. Természetesen előfordulhat, hogy rosszindulatú az elváltozás, ám hogy kiderüljön, pontosan mivel is áll szemben a beteg, fontos a mielőbbi kivizsgálás. Már a fizikális vizsgálat (szemrevételezés, tapintás) is sokat elárulhat az elváltozásról.

Tapinthatunk csomót a bőrben, a bőr alatti zsírszövetben, kötőszövetben, de valamely felületes szervünkben (pajzsmirigy, emlő, here) is.

A jóindulatú csomókra általában a következők jellemzők:

  • Puha vagy rugalmas tapintású
  • Mobil, vagyis mozdítható, nem kapaszkodik össze a környezetével
  • Mérete stagnál vagy csak lassan nő
  • Érintésre gyakran fájdalmas

A fent említett jelek csupán általánosságok, erre alapozni diagnózist nem lehet! Panaszával mindenképp forduljon orvoshoz. A lágyrész ultrahanggal pontosan meg lehet állapítani a csomó helyét, a méretét, az ultrahangos szerkezetét és azt is, hogy milyen a viszonya a környezetéhez.

Ezek a leggyakoribb jóindulatú csomók

Ciszta

Gyakoriak a folyadékot tartalmazó kisebb-nagyobb képletek, amik legtöbbször emlőben, pajzsmirigyben vagy pl. mellékherében felületesen helyezkednek el. Előfordulhat folyadéktartalmú tömlő a térdhajlatban (Baker-ciszta), vagy sűrű kocsonyás anyaggal telt, kemény csomó az inak mentén (ganglion).

Lipoma

A lipomák gyakori jóindulatú zsírdaganatok. A test bármely részén megjelenhetnek a bőr alatti zsírszövetben, de leggyakrabban a vállon, a törzsön, a végtagokon fordulnak elő, és akár ökölnyi méretűre is megnőhetnek. A kisebb lipomák nem igényelnek kezelést, a nagyok azonban fájdalmat okozhatnak, és kozmetikai okokból is ajánlott lehet a sebészi eltávolításuk.

Dermatofibroma

A dermatofibromák kis kemény, tömör csomók, melyek a bőr kötőszövetéből indulnak ki, és a bőrfelszínen észlelhetők. Leggyakrabban fiatal nőkön, a lábakon jelentkeznek. Általában nem igényelnek kezelést.

Duzzadt nyirokcsomó

A nyirokcsomók kicsi, bab alakú mirigyek az immunrendszer nélkülözhetetlen részei, melyek egyfajta szűrőként funkcionálnak. Megduzzadhatnak, legtöbbször valamilyen fertőzésre adott válaszként- ilyenkor nem csak megnőnek, de fájdalmassá is válhatnak. A nyakon, a hónaljban, a combhajlatban tapinthatók ki legkönnyebben.

Ultrahang vizsgálat szerepe

Az ultrahang segít a diagnózis felállításában, mely egy nem invazív, teljesen biztonságos, többször is ismételhető vizsgálati módszer. Az ultrahangos szakorvos meg tudja állapítani, hogy a vizsgált csomó hol, melyik szervben helyezkedik el, milyen a szerkezete, folyadékos cisztáról, vagy más szövetből álló csomóról van szó. Megfigyeli a daganat határait, esetleges erezettségét.

Sokszor az ultrahangos vizsgálat után nincs teendő, vagy időszakos kontrollt javasol a vizsgáló orvos. A pontos diagnózis érdekében azonban szükség lehet biopsziára. Vékony tűvel sejteket, vastag tűvel szövetet lehet nyerni a daganatból. A mintavételt minden esetben ultrahang vezérelve végezzük - mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa, aki hozzátette, hogy olykor indokolt lehet egyéb képalkotó vizsgálatok (CT, MR) elvégzése.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Duzzadt nyirokcsomók: daganat tünete lehet, ha fájdalmat is érez mellé

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganatok

Forrás: Ultrahang Központ