Ezeket látta már?

CT jósolja meg a kolorektális rák kimenetelét

2009.12.04. Módosítva: 2015.11.04.

CT-vizsgálattal megjósolható, hogy az előrehaladott vastag- és végbélrákos esetek miként reagálnak a kemoterápiára - közölték kedden amerikai orvosok.

Jelenleg csak sebészi eszközökkel tudják ellenőrizni az orvosok, hogy a májra átterjedt kolorektális rák hogyan reagált a kemoterápiára és a bevacizumab nevű daganatellenes szerre. Az előrehaladott rákos betegek műtétje azonban nagy kockázattal jár.

A várakozásnál jobb eszközt kínálnak fel a Texasi Egyetem munkatársai a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklapban: a tumor méretének és szerkezetének változását számítógépes tomográffal készült felvételeken elemezték.

A vizsgálatban ötven beteg vett részt, akiket 2004 és 2007 között kemoterápiával és bevacizumabbal kezeltek. A kutatók 234 májáttétet tanulmányoztak az eredetileg kolorektális rákkal kezelésbe vett embereknél.

Minden páciensről készült CT-felvétel a kezelés kezdetén és végén is. A radiológus szakemberek megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik jól reagáltak a kémiai hatóanyagokra, a daganat szerkezete megváltozott, határai jól definiáltak lettek. A kezelésre jól reagáló rákbetegeknél az átlagos túlélési idő 19 hónap helyett 31 hónap volt.

Forrás: MTI