Ezeket látta már?

Kemoterápia után kiújuló daganat: ezzel a kezeléssel megakadályozható?

daganat, tumor, rák, kemoterápia, kiújulás

Magyar és osztrák orvosok új támadáspontot azonosítottak a kemoterápiát túlélő tumorsejtekben, így hatékonyabbak lehetnek a kezelések.

A legújabb, még állatkísérleti szakaszban lévő módszer lényege, hogy a kemoterápián átesett betegekben olyan alvó sejteket, amelyek tumorra hajlamosak, nem engedik aktiválódni – mondta Szakács Gergely, a bécsi orvostudományi egyetem professzora, és a magyarországi Természettüdományi Központ munkatársa a Klubrádiónak.

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) több kutatócsoportja és a Bécsi Orvostudományi Egyetem Rákkutató Intézetének munkatársai közös projekt keretében új támadáspontot azonosítottak a kemoterápiát túlélő tumorsejtekben. Az eredmények klinikai alkalmazásával meghosszabbíthatóvá válhat a rákos betegek túlélése. A felfedezésről szóló tanulmány a gyógyszerrezisztencia-kutatás csúcsfolyóiratában, a Drug Resistance Updatesben jelent meg – írta a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat.

A tariquidar nevű gátlószert a kemoterápia után adták a beteg egereknek, ezzel a mellékhatásokat is megelőzve. A korai túlélő DTP-sejteket így tovább maradtak tumormentesek, és a kezelt egerek tovább éltek társaiknál. Jelenleg az az elképzelés, hogy a jövőben a kezelések során nem engedik aktiválódni a kemoterápia után a tumorra hajlamos alvó sejteket.

Szakács Gergely, a bécsi orvostudományi egyetem professzora, és a magyarországi Természettudományi Központ munkatársa elmondta, hogy még további vizsgálatok szükségesek, de ha a felfedezésük általánosságban is beigazolóik, akkor az beépülhet a terápiákba, és növelheti a betegek túlélési esélyeit.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas tumormarker érték a laboreredményen: nem feltétlen jelent daganatot

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához