Ezeket látta már?

Daganatos túlélés - és csökkentett deutériumtartalmú víz: új eredmények

Többszörözhető a tüdődaganatos betegek várható túlélése a csökkentett deutériumtartalmú víz alkalmazásával. A Nutrition and Cancer című orvosi folyóirat 2013. február 28-án közölte a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. és a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak közös publikációját. A Nutrition and Cancer egy szakértői bírálattal készülő, magas idézettségű orvosi folyóirat, amely a táplálkozásnak a daganatos betegségek kialakulásában és megelőzésében játszott szerepét vizsgáló kutatások eredményeit közli.

A rák az egyik vezető halálok világszerte. A daganatos halálozás folyamatosan emelkedik, a WHO prognózisa szerint 2030-ra elérheti a tizenkétmilliót évente. A tüdődaganat a férfiak körében a leggyakoribb, nők esetében a második leggyakrabban előforduló daganatos betegség.

Daganatos túlélés - és csökkentett deutériumtartalmú víz: új eredmények

Magyarországon a teljes tüdődaganatos populációt tekintve a férfiak várható medián túlélése 7,5 hónap, nők esetében 11,3 hónap volt (2002 és 2005 közötti adat). A tanulmányban közölt eredmények szerint a DDW-t fogyasztó betegek várható medián túlélése ezzel szemben 25,8 hónap volt a férfiak és 74,1 hónap a nők körében, a két nem átlagát tekintve 33,7 hónap. Agyi áttétes nem-kissejtes tüdőrák esetében a várható medián túlélés 19-27 hónapig terjed, tanulmányunkban ez 31,1 hónap volt mindkét nem esetében. A csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) alkalmazása esetén tehát 2-4-szer hosszabb volt a tüdődaganatos betegek várható medián túlélése a DDW-t nem fogyasztó populációhoz képest.

A cikkben ismertetett génexpressziós vizsgálatok szintén azt igazolták, hogy a DDW gátolja azoknak az onkogéneknek a működését, amelyek kapcsolódnak a betegség kialakulásához.

A közölt eredmények további bizonyítékként szolgálnak arra, amit a hazai és nemzetközi szakma egyre szélesebb körben elismer és visszaigazol, hogy a deutériummegvonás elvére épülő kezelés áttörést hozhat a daganatterápiában, a deutériummegvonás integrálásával többszörözhető a mai konvencionális kezelések hatékonysága.

A deutériummegvonásra épülő fejlesztés egy új típusú gyógyszer- és élelmiszeripar alapjait rakja le, amely komoly lehetőséget kínál az egészségügy számára, felkínálva egy nagy hatékonyságú eljárást a daganatos betegségek megelőzésére és hatékonyabb gyógyítására.

A publikáció elérhető a következő linken:

http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/01635581.2013.756533

HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.

E-mail: info@hyd.hu

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához