Ezeket látta már?

Emlőrák-gyógyszer: visszavonva!

2011.11.21. Módosítva: 2015.11.04.

Ellenjavasoltnak minősített egy újabbkeletű gyógyszer előrehaladott emlőrák gyógyítására való alkalmazását az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (az FDA).

A gyógyszer, amely jó eredményeket hozott a vastagbél-, tüdő-, vese- és egyes agydaganatok kezelésében, az FDA szerint nem segít a mellrákos betegek életének meghosszabbításában és nem jár annyi előnnyel, hogy azok ellensúlyozni tudnák a gyógyszer káros mellékhatásait.

Emlőrák-gyógyszer: visszavonva!

Margaret Hamburg, az FDA biztosa szerint a szigorú vizsgálat, amelynek a reményekkel kecsegtető szert alávetették, kiábrándító volt, s több amerikai betegbiztosító már nem támogatja többé az alkalmazását. A Medicare állami egészségbiztosító még fizet ugyan, de az FDA döntése nyomán ezt megfontolás tárgyává teszi. Egyéves kúra ára e gyógyszerből az Egyesült Államokban elérheti a 100 ezer dollárt (csaknem 22,5 millió forintot).

Az FDA határozata csalódást keltett több gyógyult páciensben, aki szerint felépülését e gyógyszernek köszönheti.

Egy 2008-ban elvégzett, előzetes kutatás még azt állapította meg, hogy e készítmény több hónapon át meg tudja akadályozni, hogy az emlőrák áttéteket adjon, ezért az FDA ideiglenesen engedélyezte az alkalmazását azzal, hogy a gyártónak, minden kétséget kizáróan be kell bizonyítani, hogy hatásos.

Végül bebizonyosodott, hogy a gyógyszer az emlőrák esetén jóval kevésbé hat, mint azt korábban gondolták, nem segít a betegek hosszabb túlélésében és nem javítja az életminőségüket. Mi több: növelheti a magas vérnyomás, a vérzési hajlam, a szívelégtelenség, valamint a gyomor- és bélátfúródás veszélyét.

Forrás: MTI