Ezeket látta már?

Bárkit fenyegethet az emlőrák - mit mond a szakértő?

Bár a köztudatban az emlőrák a nőket sújtó betegségként vonult be, valójában a férfiakat is érintő betegségről van szó. Dr. Borbényi Erika onkológus a férfiak mellrákjáról beszélt.

Manapság szerencsére a nők nagyobb figyelmet fordítanak az emlőrák megelőzésére, az önvizsgálatra, eljárnak szűrésekre. Olyan nagy hangsúlyt kapott a mellrák és a nőiesség fogalma, hogy elsiklottunk afelett, hogy nem kizárólag a nők betegségéről van szó.

Bárkit fenyegethet az emlőrák - mit mond a szakértő?

Egyforma és különböző tünetek

A férfiak esetében a mellrák aránya száz az egyhez. Átlagban hétezer körül van a frissen felfedezett nő páciensek száma, tehát évente hetven férfinél is kialakulhat a mellrák. A férfiak esetében nem könnyű felfedezni a csomókat, nem segít az elhízás vagy az izmos mell sem. Legkorábbi tünete ugyanaz, ami a nőknél is, vagyis egy fájdalmatlan csomó (vagy sűrűsödés) megjelenése a mellszövetben.

A tünetei lehetnek még az egyenetlen bőr, a begyulladt, befelé fordulása, kipirosodó és hámló bimbó. Ugyanez nemcsak a mellbimbón, hanem a mellet borító bőrön is előfordulhat: a bőrfelület ilyenkor gödröcskéssé vagy ráncossá válik. Az emlő váladékozása szintén felhívhatja a figyelmet a betegségre. Áttétes mellrák esetén mell- és csontfájdalom, valamint a nyirokcsomók megnagyobbodása észlelhető. A legtöbb férfi ilyenkor valami egészen más okra gondol. Ilyen ok lehet például a sör, a marihuána, az anabolikus szteroidokat tartalmazó testépítő szerek.

Fontos tudnunk, hogy a korai állapotban felismert mellrák ebben az esetben is jó eséllyel gyógyítható. A férfiak mellrákjának pontos oka nem ismert, az viszont igen, hogy egyes örökölhető génmutációk (például a BRCA2 mutációja) növelhetik a rákkockázatot. Ezek alapján nagyobb eséllyel jelenhet meg mellrák azoknál, akiknek édesanyja vagy édesapja is mellrákban szenvedett.

További kockázati tényezőt jelent a magas ösztrogénszint. Férfiakban - normális körülmények között - ugyan jóval alacsonyabb ennek a hormonnak a koncentrációja, mint nőkben, de az elhízás akár jelentősen is megemelheti hormonszintet. A prosztatarák kezelésében alkalmazott szintetikus ösztrogén is hozzájárulhat a férfi mellrák kialakulásához.

A férfi mellrák kezelésében műtét, sugárkezelés és hormonterápia jöhet szóba (utóbbi az ösztrogének sejtfelszíni receptorait gátolja gyógyszeres úton). A célzott kezelések a nőkhöz hasonlóan itt is lehetségesek.

Csomó nélkül is megnagyobbodhat

Férfiak körében gyakori a mellmegnagyobbodás, amit akár össze is lehet keverni a mellrákkal. Ez a betegség különböző hormonális hatások miatt alakulhat ki kamaszkorban és az ötvenes éveikben járó férfiaknál. Az egyik ok, hogy ebben a két időszakban változik meg a drasztikusan a férfiak hormonháztartása, és a tesztoszterontermelés. A másik ok, hogy vannak olyan szerek, amik ezt előidézhetik. Ilyen a már említett nagy mennyiségű sör, a marihuána fogyasztása.

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához