Ezeket látta már?

Ez lehetséges? A fogamzásgátló növeli a prosztatarák kockázatát???

Természetesen nem "direkt" módon, kedves Olvasók... Kiderítésre vár, hogy vajon a szájon át bevehető fogamzásgátló tabletta növelheti-e a prosztatarák kockázatát.

A Torontoi Egyetem kutatói a British Medical Journal orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban felfedték, hogy lehetséges kapcsolatot találtak a tabletta és a prosztatarák között. Ugyanakkor hangsúlyozták: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az egyik a másikból következik, és az is elképzelhető, hogy egy véletlenszerű kapcsolatra bukkantak.

Ez lehetséges? A fogamzásgátló növeli a prosztatarák kockázatát???

A kutatók azt feltételezik, hogy mivel a fogamzásgátlót szedők szervezetéből a vizelettel az ösztrogén melléktermékei is távoznak, ez megmérgezhette a táplálkozási láncot, illetve az ivóvizet.

Az ösztrogén hormon elősegíti bizonyos típusú rákok kialakulását - emlékeztetett a cikket ismertető BBC brit tartalomszolgáltató honlapja (bbc.co.uk).

A kanadai kutatók országok és kontinensek 2007-es adatait elemezték. A jelentés szerint fontos kapcsolatot találtak a lakosság egészét tekintve a fogamzásgátló tabletta használata és az új prosztatarákos és elhalálozások száma között. Ezt legerősebben Európában tudták kimutatni.

David Margel és Neil Fleshner, a Toronto Egyetem tudósai szerint további kutatásokkal kell kideríteni, hogy mennyire helytálló az elmélet. Egyúttal javasolták, hogy vegyék megfigyelés alá a fogamzásgátló tabletták melléktermékeinek, illetve az endokrin rendszert károsító vegyületeknek (EDCs) a környezeti szintjét.

Kate Holmes, a The Prostate Cancer Charity szakértője szerint miközben a tanulmány érdekes kérdéseket vetett fel az említett vegyületek környezeti szintjével kapcsolatban, annak megértésében továbbra sem nyújtott támpontot, hogy mi vezet a prosztatarák kialakulásához.

Jessica Harris, a rákkutatást támogató brit szervezet, a Cancer Research UK illetékese arra hívta fel a figyelmet a kutatással kapcsolatban, hogy a kanadaiak által használt vizsgálati módszerrel képtelenség kimutatni a két dolog közötti ok-okozati kapcsolatot.

"Nagyon nehéz azonosítani, hogy milyen faktorok vannak hatással a prosztatarák kockázatának növekedésére, azt azonban tudjuk, hogy az idősebb férfiaknál nagyobb a kockázat, valamint akkor is, ha az illető családjában több emlőrákos vagy prosztatarákos eset fordult elő. A betegség egyébként a feketék körében gyakoribb, mint a fehér vagy ázsiai férfiaknál" - mondta Harris.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához