Felvilágosítás és szűrés - az Urológiai Hét programján

#diagnózis #húgyúti betegségek #prosztatarák #szűrés
2011.09.12. Módosítva: 2015.11.04.

Figyelemfelkeltő céllal szervezi meg szeptember 12. és 17. között a Magyar Urológusok Társasága az Urológiai Hét 2011 elnevezésű felvilágosító- és szűrőprogramot, a hetedik alkalommal megtartott eseménysorozaton ezúttal nem csak a prosztata betegségeire összpontosítanak.

A korábbi években prosztata napok néven rögződött kampány idén a betegségek szélesebb skálájával foglalkozik - derült ki a Magyar Urológusok Társasága (MUT) programsorozatát ismertető közleményéből.

Bár a prosztatarák még mindig a vezető halálokok közé tartozik, a MUT szakemberei ezúttal a húgyutak és a kiválasztás szervrendszerének egyéb - szintén súlyos - következményekkel járó betegségeire is szeretnék felhívni a lakosság figyelmét. A kampányban igyekeznek bemutatni a tüneteket, a mögöttük megbújó kóros elváltozásokat és a korai felismerés nyomán meginduló kezelések nyújtotta gyógyulási esélyeket.

A szervezet hangsúlyozta, hogy az urológiai problémákkal azért is fontos orvoshoz fordulni, mert azok nem csupán az életminőséget rontják, hanem gyakran összefüggésben lehetnek a szervezet más részeinek súlyos működési zavaraival.

A szakmai társaság célja továbbá, hogy az orvoslásnak erről a speciális ágáról is pontosabb képet adjon, alaposabban bemutassa a szerteágazó területeit annak a gyógyító munkának, amely korántsem szorítkozik a dülmirigy betegségeinek kezelésére, alanyai pedig ugyanúgy lehetnek a nők, mint a férfiak.

A szűrést végző intézményekről részletes információk a www.prosztatanap.hu honlapon találhatók.

Forrás: MTI