Gégerák: hogyan lehet kezelni?

#gégerák #kezelés #kemoterápia #nyirokcsomó
2021.03.19.

A gégerák kezelésénél rendkívül körültekintően kell eljárni, mert az érintett terület sok fontos funkcióban lényeges szerepet játszik. A terápia megválasztásánál figyelembe kell venni a daganat helyzetét, méretét, nagyságát és típusát is.

A gégerák kezelésének legfőbb célja a tumor eltávolítása (és az esetleges kiújulás megelőzése), úgy, hogy a gége összetett funkciói a lehető legkevésbé sérüljenek.

A gégerák kezelési módszerei

Attól függően, hogy mekkora, milyen típusú és mely területen található daganatról van szó, az elsődleges terápia lehet műtét, kemo- vagy sugárterápia (esetleg ezek kombinációja). Műtét esetén alkalmazhatnak endoszkópos eljárást, de súlyosabb esetben vagy „rossz” helyen található daganatnál a hangszálak, vagy a gége részleges vagy teljes eltávolítása is indokolttá válhat.

Figyelembe véve, hogy a daganat mely területekre terjedt át, előfordulhat, hogy a gége közelében található szöveteket, például a nyirokcsomókat vagy akár a pajzsmirigyet is el kell távolítani.

Ezek a gégerák tünetei - kattintson tovább!

Gégerák műtét utáni élet

Sajnos, előfordulhat, hogy a daganat, illetve az azt kezelő műtét következményeként a beteg hangja végérvényesen megváltozik, esetleg teljesen elveszíti a (normális) hangképzés képességét, de a légzést, sőt a nyelést is befolyásolhatja a műtét. Ez egyrészt az életmód gyökeres megváltozásával jár együtt, másrészt hatalmas pszichés terhet róhat az érintettre. Ráadásul, a kezelést követően is megnő a daganat kiújulásának vagy új daganat képződésének rizikója, így rendszeres orvosi kontrollvizsgálatokra van szükség. Ideális esetben a terápia része a pszichés gondozás, a beszédterápia, a dietetikussal történő egyeztetés is.

Forrás: EgészségKalauz