Ezeket látta már?

Gombás fertőzésnek nézte az orvos a fiatal nő rákos anyajegyét

melanóma, daganat, rák, bőrrák, anyajegy

Az orvos gombás fertőzésként diagnosztizálta a melanómát.

A melanóma egy ritkábban előforduló bőrrák, amely a brit bőrgyógyászok szövetsége szerint azért veszélyesebb a többinél, mert nagy valószínűséggel a test más részeire is átterjed. Az Egyesült Államokban idén mintegy 99 780 új melanómás esetet regisztráltak, és a betegek mintegy 7 százaléka meghalt - derül ki a National Institutes of Health adataiból.

"Amikor a nővér telefonon közölte velem a hírt, annyira megdöbbentem, hogy majdnem összeestem. Nem nem jártam szoláriumba, 30-as faktorszámú naptejet használtam, és Walesben nőttem fel, ahol szinte mindig esik az eső" - emlékezett vissza a 29 éves Sarah Lee arra a napra amikor kiderült, hogy az egyik anyajegye rákos. A fiatal nő hat hónap, három virtuális családorvosi konzultáció és két bőrgyógyászati felülvizsgálat után kapta meg a diagnózist - írja az Insider.

Lee először 2021 júliusában vette észre a fejbőrén lévő borsónyi méretű fekete anyajegyet. Az első háziorvos azonnal bőrgyógyászhoz irányította, aki 2021 augusztusában azt mondta neki, hogy a fejbőrén lévő borsónyi fekete anyajegy valószínűleg nem rosszindulatú.

Novemberre az anyajegy "megnőtt és továbbterjedt", ezért képeket küldött egy másik háziorvosnak, aki azt mondta, hogy gombáról van szó, ami kezelés nélkül is rendbe fog jönni. Sarah azonban nem nyugodott bele, ezért felhívott egy másik háziorvost, aki egy másik bőrgyógyászhoz irányította. Ezután az anyajegyét sebészileg eltávolították, és továbbküldték biopsziára.

Januárban a biopszia eredménye megerősítette, hogy a nőnek "harmadik stádiumú rosszindulatú csomós melanómája" van, ami azt jelenti, hogy a rák átterjedt a nyirokcsomóira. A fiatal nő ezután egy nyolcórás műtéten esett át, amelynek során 24 nyirokcsomót távolítottak el, többek között a nyakából.

Sarah szervezetében jelenleg nincsen rosszindulatú elváltozás, de továbbra is két ráknövekedést gátló gyógyszert, dabrafenibet és trametinibet kell szednie, nehogy újból kialakuljon a tumor.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: insider