Ezeket látta már?

Gyógyító méhek: a propolisz képes megölni a ráksejteket?

propolisz, méhszurok, ráksejt, rák, daganat, neuroblasztóma, apiterápia

Német kutatók szerint a méhszurok (propolisz) képes arra, hogy elpusztítsa a rákos sejteket egy bizonyos daganatos betegségnél.

Német kutatók szerint a méhszurok (propolisz) képes arra, hogy elpusztítsa a rákos sejteket egy bizonyos daganatos betegségnél. A propolisz már eddig is ismert volt gyógyhatásáról, de a bochumi egyetem kutatói most kifejezetten a neuroblasztóma nevű daganatos idegbetegség gyógyítását tesztelték vele.

A Die Welt című német napilap online kiadásában megjelent írás szerint ez a betegség gyerekeknél különösen agresszív lefolyású, a daganatos sejtek igen gyorsan szaporodnak. A bochumi és dortmundi kutatók a Német Rákkutató Társaság segítségével vizsgálták a propolisz gyógyhatását a neuroblasztóma esetében.

Ez a rákfajta nagyon agresszív, és a daganat az esetek többségében nem reagál a kemoterápiára sem. Peter Reusch professzor szerint a propolisznak megvan az a képessége, hogy megkerülje a tumor ellenálló mechanizmusát, és így új gyógykezelési lehetőségeket nyisson meg az orvostudomány számára.

Propolisz gyógyhatásai: gyulladásra, immunerősítésre és asztma ellen - olvasson tovább!

A méhszurok a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga, amelyet a növények mézgás anyagából, a rügyek ragadós váladékából gyűjtenek össze. Az anyagot a kaptár repedéseinek tapasztására, felületi egyenetlenségének elsimítására használják. A fiasításra használt sejteket is vékonyan bevonják propolisszal.

Az összegyűlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagot is tartalmaz. A propoliszban számos hatóanyag található, antibakteriális és vírusölő hatása, valamint immunrendszert erősítő képessége közismert.

Reusch professzor szerint kutatótársának David Diaz - Carballo doktornak sikerült a propoliszból egy olyan molekulát elkülönítenie, amely kifejezetten daganatpusztító hatású. A CLU-502 nevű molekula eredetileg a szubtrópusi balzsamalma (Clusia rosea) propoliszából származik.

Az eddigi eredmények nagyon biztatóak, ugyanis a laboratóriumi vizsgálatok során a molekulával sikerült elpusztítani a rákos sejteket úgy, hogy az egészséges sejtek közben nem sérültek. A tudósok ezért úgy vélik, hogy a gyógyszernek csak nagyon kevés mellékhatása lesz. A kutatók most azon dolgoznak, hogy megtalálják a kémiai szintézis lehetőségét a molekula előállítására - írja a Die Welt Online.

Forrás: Die Welt