Mindenki ezt nézi most!

„Ha a méhnyakrákot túléled, az egész életed újratervezed”

méhnyakrák, szűrés

Tóth Icó, a méhnyakrák ellen küzdő Mályvavirág Alapítvány vezetője egy olyan újratervező, aki már gyerekkorában is tudta, hogy valamire hivatott.

A méhnyakrákból felgyógyulva tervezte újra az életét és addigi karrierjét. Nehéz utat járt be, és közben – talán nem túlzás ezt állítani – egyfajta példaképpé is vált. Az alapítvány mára nem csupán a szakmai- és orvosszervezetek által legmagasabban jegyzett szervezetté nőtte ki magát, hanem a társadalmi szemléletváltás egyik katalizátora is.

A második gyermeke születése után, 2011-ben kapta meg a méhnyakrák-diagnózist, amit egy nagyon kemény esztendő követett. Átesett egy kiterjesztett műtéten és sugárterápián, harminc évesen hirtelen utolérte a klimax. Magába zárkózott, és csak a szűk családot engedte maga mellé, lelkileg csak így tudta túlélni ezt a helyzetet. Eközben folyamatosan lejegyezte a történéseket, ebből pedig egy a lelki- és a fizikai megéléseket leíró őszinte napló, majd egy könyv állt össze.

Miután megkapta az első pozitív vizsgálati eredményét, úgy döntött, hogy a naplót mások megsegítése érdekében átadja valamelyik, a területen érintett szervezetnek, ám mindössze egyetlen ilyen weboldalt talált.

Ez is érdekelheti:

A pozitív HPV-teszt mindig méhnyakrákot jelent?

Barátaival akkoriban sokat beszélt arról, hogy nincsen olyan szervezet Magyarországon, ami a méhnyakrák témáját, az azzal kapcsolatos ügyeket felvállalná, és segítene az érintetteknek. Noha semmit sem tudott az alapítványokról vagy a civil szervezetek működéséről, úgy döntött hogy létrehoz egyet.

Az elhatározása abszolút érzelmi alapon született meg. Végül öten alapították meg a szervezetet 2013-ban, amely az idei évtől a méhnyakrák témája mellett immár a HPV-prevenciót is képviselik és nem csak a nők, hanem a férfiak irányában is.

Tóth Icó történetét az ujraterveztem.hu csapata dolgozta fel, a teljes interjú ITT olvasható.

Forrás: Mályvavirág