Ezeket látta már?

Hatvan perc mozgás a rák ellen

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A mozgás szerepét hangsúlyozták tekintélyes német orvosok a rák megelőzésében, s napi hatvan perc testedzést javasoltak a betegség elkerülése érdekében.

A mozgás szerepét hangsúlyozták tekintélyes német orvosok a rák megelőzésében, s napi hatvan perc testedzést javasoltak a betegség elkerülése érdekében.

Az állásfoglalás azt követően látott napvilágot, hogy a napokban tartotta kongresszusát a német országos ráktársaság, amely a betegség megelőzésének, illetve kezelésének orvos szakértőit tömöríti. A nyilatkozat fontosságát pedig aláhúzta, hogy a kongresszuson kellett szembesülniük azzal a legfrissebb adattal, amely szerint az elmúlt évben is megközelítette a félmilliót a rákban megbetegedettek száma Németországban.

A kongresszus egyik fő megállapítása az volt, hogy noha a megbetegedések száma az életkor előrehaladásával párhuzamosan növekszik, a rák mégsem nevezhető időskori betegségnek. Ez is alátámasztja azt a korábbi felismerést, hogy a betegség elleni harcot minél korábban meg kell kezdeni, mind nagyobb figyelmet fordítva a megelőzésre.

A kongresszuson "nem váltották meg a világot", az ott elhangzottakat azonban a résztvevők mégis a nyilvánosság elé tárták. Ezzel összefüggésben mindenekelőtt az állandó felvilágosítás szükségességére utaltak.

Ennek keretében ismételten hangsúlyozták, hogy a dohányzásnak kulcsszerepe van a betegség kialakulásában. Ezért a kongresszuson a legszívesebben teljes dohányzási tilalmat rendeltek volna el. Az elmúlt időszakban ugyanis mind a férfiak, mind a nők körében erőteljesen növekedett a tüdőrák gyakorisága, amit a szakemberek egyértelműen a a dohányzásnak tulajdonítanak. S a megbetegedés különösen a nők körében követelt a korábbinál több halálos áldozatot.

A rákbetegség területén dolgozó német orvosok nyilatkozatukban ezúttal is kiemelték az életmód szerepét a megelőzésben. Mindez egyáltalán nem új, de mégis "forradalminak" tűnhet az az üzenet, amely szerint a mozgásnak a legújabb ismeretek szerint nagyobb szerepe van a megelőzésben, mint az egészséges táplálkozásnak. Ami persze nem jelenti azt, hogy az utóbbinak ne lenne rendkívüli jelentősége.

A legújabb kutatások alapján ugyanis arra derült fény, hogy az aktív életmód, a mozgás a rák megelőzése szempontjából kulcsfontosságú. Szakértők szerint legkevesebb 20 százalékkal kisebb a mellrák gyakorisága azoknak a nőknek az esetében, akik egy héten hét órát sportolnak, illetve mozognak. Mindennek alapján az orvosok napi hatvan perc mozgást javasoltak. Utalva arra is, hogy a mellrák mellett a mozgás különösen a gyomor- és a prosztatarák megelőzését segíti jelentősen. Mindent összevéve ugyanis jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az emberi test legalapvetőbb építőkövei, a sejtek "a helyükön maradjanak."

Forrás: EgészségKalauz