Ezeket látta már?

Hogyan végzik az endoszkópos vizsgálatot, és mit kell tudni előtte?

endoszkop

Az endoszkópia a gyomor-bél traktus eszközös vizsgáló módszere. Mikor van szükség endoszkópos vizsgálatra, és mit mutat ki?

Az endoszkóp maga egy flexibilis, száloptikás eszköz, amely végén kisméretű kamerával felszerelt. A száloptika fényével és a kamera segítségével képernyőn végig kísérhető, megtekinthető a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél nyálkahártyájának állapota.

Miért végzik az endoszkópos vizsgálatot?

Ha a beteg tünetei között szerepel a hasi fájdalom, a hányás, a vérzés vagy a vérszegénység, a diagnózis megerősítésére történik az endoszkópos vizsgálat.

Hogyan kell az endoszkópod vizsgálatra előkészülni a betegnek?

A kórházban végzendő vizsgálat előtt 8 órával már nem szabad sem enni, sem folyadékot fogyasztani. Állandóan szedett gyógyszerek esetében, azok bevételét meg kell előzetesen konzultálni az orvossal.

Mi történik az endoszkópos vizsgálat előtt?

A betegre kórházi ruházatot adnak, le kell venni az ékszereket, ha vannak és a szoros alsóruházatot is. Az orvos ismerteti a vizsgálat folyamatát, és ezután aláírat a beteggel egy beleegyező nyilatkozatot.

Hogyan végzik az endoszkópos vizsgálatot?

A beteg a vizsgálóasztalon bal oldalára fekszik. Az orvos enyhe nyugtatót ad be, ez nem altató, csak relaxált állapotba hozza a beteget. A nyugtató beadása nem kötelező, ezt meg kell az orvossal konzultálni.

A szedálást követően a garat hátsó falát sprayvel érzéstelenítik, hogy a tubus lenyomását ne kövesse reflexes öklendezés. A fogsorra műanyag csutorát helyeznek, hogy a beteg arra harapjon rá, és ne az endoszkópra. Kivehető műfogsort a vizsgálat idejére el kell távolítani. A vérnyomás és pulzus változását a vizsgálat közben is figyeli az orvos.

Az endoszkópos eszközt a beteg szájába helyezik, és felszólítják, hogy nyelje le. A cső, a tubus kb. a gyűrűsujjnak megfelelő vastagságú, tehát a légzést nem gátolja. A fölöslegben termelődő nyálat nyálszívóval leszívják időközben. A vizsgáló orvos az endoszkópot megfelelő helyzetbe hozza, hogy a láthatóság minél jobb legyen, levegőt pumpálnak bele, szintén hasonló célból.

Esetenként az endoszkópon belül egy speciális mintavételi eszköz is található, amellyel a vizsgálat közben szövetmintát lehet venni a kérdéses területről. Ez a beavatkozás nem jár fájdalommal. A területről felvételek is készülnek. Terápiás beavatkozás is végezhető a vizsgálat idején: pl. a fekélyből történő vérvesztés kezelése, vagy a gyomor véna-varikozitásának kezelése. Így valamivel hosszabb a beavatkozás, de az orvos ezt előre közli a beteggel.

Ha a diagnosztikus (és esetleges terápiás) beavatkozás véget ért, az endoszkópot lassan kihúzzák a gyomorból.

Mi történik az endoszkópos vizsgálat után?

Maga a beavatkozás kb. 30 percesre tehető, ha terápiára is sor kerül, akkor hosszabb valamivel. A vizsgálat után a beteg pihenőszobába kerül, rövid megfigyelésre, pihenésre. Általában egy óra múlva már könnyű ital és étel fogyasztható. Kb. 4 órával ezután a beteg hazamehet.

Érdemes segítséget kérni, tehát hogy a vizsgálat után legyen, aki hazaviszi autóval a beteget, az érzéstelenítés, enyhe nyugtatás utóhatása miatt. A vizsgálati eredményeket megküldik a kezelőorvosnak, a háziorvosnak, akivel a betegnek találkozni kell az eredmények megbeszélése, és a követendő terápia megtervezése céljából.

Milyen kockázata lehet az endoszkópiának?

Általában enyhe, múló kellemetlenségek, mint a torok kiszáradása, köhögés, enyhébb vérzés jelentkezhetnek. A gyomorban maradt levegő felböfögést okozhat.

Ha a beavatkozás közben biopszia, tehát mintavétel is történt, lehet, hogy a beteget bent tartják, és csak másnap mehet haza, esetleg csekély mértékű vérzés jelentkezhet a nyelőcsőből ill. a gyomorból. Nagyon ritkán, sérülést követően megrepedhet a gyomorfal, ekkor a beteg kórházban marad, és utólagos helyreállító műtétet kell végezni.

Vastagbélpolip: ezek a tünetek és a kezelési módok - kattintson tovább!

Hol végeznek endoszkópos vizsgálatot?

Főként kórházi és klinikai, gasztroenterológiára szakosodott belgyógyászati osztályokon, valamint egészségügyi magánintézményekben és magánszakrendeléseken történhet endoszkópos vizsgálat, beutalást követően.

Forrás: EgészségKalauz