Ezeket látta már?

Gyakran túlalussza magát? A rák egyik rizikófaktora az ébredés ideje

daganat, mellrák, alvás, ébredés, álmatlanság

Egy kutatás az ébredés időpontja és a daganat kapcsolatát vizsgálta. Érdekes eredmények születtek.

A jó minőségű alvás mellett az ébredés ideje is csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát. Azok a nők, akik minden reggel korán kelnek (vagyis még akkor sem alszanak tovább, ha tehetnék), a mellrák alacsonyabb rizikójával néznek szembe – derítette ki egy kutatás.

Az ébredés időpontja is fontos

Korábbi vizsgálatok során kiderült, hogy nemcsak az alváshiány van rossz hatással az egészségünkre, de az is növeli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, ha az alvásunk rendszertelen, sőt még az is, ha túl sokat alszunk. A kutatás szerzői szerint az ébredés időpontja is befolyásolhatja, hogy melyik nőnél alakul ki mellrák.

A BMJ-ben megjelent kutatásban három alvási tényezőt, pontosabban az azokhoz tartozó genetikai variánsokat vizsgáltak:

  1. mennyi ideig alszik valaki,
  2. mennyire hajlamos az álmatlanságra,
  3. illetve, hogy a baglyok vagy a pacsirták közé tartozik, vagyis inkább későn alszik és későn kel, vagy korábban bújik ágyba és korábban ébred.

Összesen közel 410 000 nő adatait elemezték. Úgy találták, hogy az álmatlanság nincs kapcsolatban a mellrák rizikójával, viszont az, hogy mikor kel fel valaki reggelente, igen, mint ahogy az is, hogy mennyit alszik valaki (pontosabban, mennyivel alszik többet a javasolt 7-8 óránál).

Az alvás minősége rengeteget számít

A szakemberek szerint mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, egyrészt, hogy az összefüggések közötti mechanizmusokat feltérképezhessék, másrészt, hogy még pontosabban meghatározhassák, hogyan befolyásolja az alvás, az ébrenlét, illetve az ébredés időpontja a daganatos betegségek rizikóját. Azt viszont hangsúlyozták, hogy a megfelelő alvási higiénia, az elegendő és pihentető alvás rendkívül fontos az egészség megőrzéséhez.

A daganatos betegségek kialakulásában két nagy csoportra oszthatjuk a rizikótényezőket:

  1. azokra, melyekre nincs hatásunk (pl. a nem, az életkor vagy a genetika),
  2. és azokra, melyeket képesek vagyunk befolyásolni (pl. az életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás stb.).

Az alvás és a pihenés az utóbbiak közé tartozik.

Nem alszik jól? Ezek a tippek segíthetnek - olvasson tovább!

A WHO egy 2007-es jelentése szerint a váltott műszak, illetve az éjszakai munka hatással lehet a daganatos betegségek kialakulására, mert megzavarja a cirkadián ritmust. A cirkadián ritmus nemcsak az alvás és az ébrenlétet szabályozza (pl. azt, hogy mikor álmosodunk el), de számos bonyolult biokémiai folyamatra is hatással van.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Duzzadt, megnagyobbodott nyirokcsomók: ebben az esetben gyanakodjon daganatra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

emlőrák

Forrás: EgészségKalauz