Ezeket látta már?

Ifjonti kopaszodás - és prosztatarák (?)

2011.02.18. Módosítva: 2015.11.04.

A húszas éveikben kopaszodó férfiaknál nagyobb a prosztatarák kockázata. A már a húszas éveikben kopaszodó férfiaknál nagyobb kockázattal alakul ki a későbbiekben prosztatarák - állapították meg tanulmányukban francia kutatók.

Philippe Giraud, a párizsi Descartes Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 388 prosztatarákos pácienst és 281 egészséges férfit vont be vizsgálatába. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a prosztatarákkal kezelt férfiak csoportjában kétszer gyakoribb volt a korai, már a húszas éveik elején jelentkező kopaszodás.

Ifjonti kopaszodás - és prosztatarák (?)

A prosztata tumorjának kockázatát nem növelte viszont, ha a haj elvesztése a férfiak harmincas vagy negyvenes éveiben kezdődött.

Mint a kutatásvezető elmondta, a prosztatarákra való általános szűrés nem indokolt, ám a nagyobb kockázatnak kitett csoportokba tartozóknak érdemes részt venniük szűrővizsgálaton. Ilyen emeltebb rizikó lehet a 20 éves korban megkezdődött kopaszodás is.

A prosztatarák a második leggyakoribb daganatos betegség a férfiak körében a tüdőrák után, becslések szerint évente 255 ezer férfi halálát okozza.

Forrás: MTI