Ezeket látta már?

Közérdekű hír: prosztatakampány, 2010.

Prosztatakampány 2010 az életmentő vizsgálat érdekében! A prosztataszűrések valóban életmentőek, hiszen húsz százalékkal csökkentik a halálesetek számát - hangsúlyozták szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon a Magyar Urológusok Társaságának (MUT) vezetői annak kapcsán, hogy a szervezet felvilágosító kampányt indít, ennek célja felhívni az 50 év feletti férfiak figyelmét a rendszeres vizsgálatok fontosságára.

Mint elhangzott, 50 éves kor felett minden harmadik férfinál jelentkeznek kisebb-nagyobb vizeletürítési, illetve vizelettartási problémák. E kellemetlen tünetek leggyakoribb oka a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. Magyarországon a prosztatamegnagyobbodás okozta problémák miatt évente 400 ezren szorulnak kezelésre. A probléma nagyságát jelzi, hogy a 30-40 éves férfiak 10-15 százalékát, az 50 év felettiek felét, a 70 évnél idősebbek 75 százalékát, a 80 év felettiek 90 százalékát érinti az elváltozás.

Pajor László professzor, a MUT elnöke a kampány céljaival kapcsolatban elmondta, hogy egyrészt ösztönözni kívánja a férfiakat, hogy 50 év felett évente egyszer keressék fel az urológust.

"Meg kell ismertetni a betegeket a tünetekkel, hiszen sok idősödő férfi ezeket az öregedés természetes velejárójának tartja" - mondta.

Másrészt fel kell hívni a figyelmet az új, kímélő műtéti eljárásokra, így a két apró bemetszést igénylő laparaszkópiára, valamint a korszerű, Magyarországon is elérhető gyógyszerekre.

"Tudniuk kell a betegeknek, hogy az ilyen problémákra van megoldás, mégpedig jó megoldás" - emelte ki Pajor professzor.

Tenke Péter professzor, a MUT vezetőségi tagjának ismertetése szerint Magyarország, csatlakozva az európai kezdeményezéshez négy évvel ezelőtt rendezte meg először a prosztatatudatosság hetét. A kezdeményezés igen népszerűnek bizonyult, évről évre egyre többen jelentkeznek ennek keretében a szűrővizsgálatokra, tavaly számuk elérte a húszezer főt. Az idén szeptember 13. és 18. között tartják a prosztata-tudatosság hetét.

Mint rámutatott, ez igen fontos, hiszen világszerte emelkedik a prosztatarák gyakorisága. Ez a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. Magyarországon évente 3500-4000 új esetet regisztrálnak, ezek 70-80 százaléka előrehaladott állapotban van. Európában a friss eseteknek csupán 20 százaléka van előrehaladott állapotban. Évente az országban 1400-1500 életet követel a prosztatarák.

Tenke Péter kitért arra, hogy a prosztatarák azonban a "megszelídíthető" daganatok közé tartozik: ma már az előrehaladott stádiumban is van lehetőség olyan korszerű kezelésre, amelynek segítségével a daganat további növekedése, terjedése lassítható, és a beteg életminősége kedvezően befolyásolható.

A kampányt Szacsvay László színművész támogatja, aki, mint a sajtótájékoztatón elmondta, igyekszik példát mutatni férfitársainak. A színművésznél öt éve diagnosztizálták a prosztatarákot, azonban az időben megkezdett kezelésnek köszönhetően hamar felépült a betegségből. Példája mutatja, hogy a szűrővizsgálat valóban életet menthet.

Részletesen a kampányról a www.prosztatakampany.hu weboldalon olvasható.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához