Ezeket látta már?

Magas tumormarker értékek a leleten: mikor jelentenek rákot?

magas tumormarker értékek jelentés labor rák

A tumormarkerek olyan biomarkerek, melyek daganat esetén nagyobb mennyiségben vannak jelen a szervezetben, a vérben, a vizeletben vagy más testnedvekben és szövetekben.

Mik azok a tumormarkerek?

Az úgynevezett biomarkerek olyan, a szervezetünkben megtalálható anyagok, melyek jelenléte vagy emelkedett szintje általában valamilyen betegségre, a „normálistól” eltérő állapotra utal. Bizonyos antitestek fertőző betegség, egyes proteinek gyulladás esetén fedezhetőek fel a szervezetben. Biomarkereket találhatunk a vérben, a vizeletben, más testfolyadékokban és testszövetekben is. A vizsgálatuk azért fontos, mert már azelőtt felfedezhetőek, mérhetőek, hogy a klinikai tünetek megjelennének. Vagyis, lehetővé teszik a betegségek korai szűrését is. A biomarkerek emellett például arra is alkalmazhatóak, hogy felmérjék velük egy-egy terápiás módszer hatékonyságát.

A tumormarkerek a biomarkerek egy alcsoportját jelentik. Kifejezetten a daganatos betegségek szűrésére, a terápia hatékonyságára használhatják ezek vizsgálatát. A tumormarkereket ugyanis vagy maguk a daganatok állítják elő, vagy pedig a szervezet (daganathoz közeli) sejtjei a daganatra adott válaszreakcióként. A tumormarkerek rendkívül nagy szerepet játszhatnak a daganatos betegségek korai diagnosztizálásában, a fokozott rizikójú egyének szűrésében is. Az azonban, hogy valakinek a szervezetében megemelkedett egy-egy tumormarker szintje, nem ad azonnali, megcáfolhatatlan diagnózist. Ezt más vizsgálati módszereknek, biopsziának is alá kell támasztania.

Milyen betegség diagnosztizálásában segíthet a tumormarker vizsgálata?

Bizonyos tumormarkerek emelkedett szintje utalhat többek között máj-, emlő-, petefészek-, méhnyak-, hasnyálmirigy-, hólyag-, prosztata-, gyomor-, vastagbél- vagy tüdőrákra, illetve leukémiára.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy pusztán a tumormarkerek vizsgálata nem diagnosztikai eszköz! Az, ha a tumormarkerek koncentrációja a normálisnál magasabb, nem jelent minden kétséget kizáróan daganatos betegséget. Ha pedig a normális tartományon belül vannak az értékek, nem zárja ki, hogy mégis daganat legyen a szervezetben. Daganatokon kívül más is okozhatja az értékek változását. A pontos diagnózishoz más vizsgálatok is szükségesek!

Valamivel pontosabb eredményt adhatnak azok a kombinált vizsgálatok, melyek célzottan egy-egy daganattípusra vonatkoznak, és több tumormarkert is vizsgálnak.

A tumormarkerek vizsgálata sokkal fontosabb lehet azokban az esetekben, amikor már felismert rákot kezelnek. A vizsgálatokkal ugyanis nagyszerűen nyomon lehet követni a terápia hatékonyságát, eredményességét, ellenőrizni lehet a beteg állapotát, a betegség stádiumát. A tumormarkerek vizsgálata egyszerű és minimálisan invazív, általában csak vérvétel szükséges hozzá.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan értelmezzem a laborvizsgálat eredményeit?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérteszt

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához