Ezeket látta már?

Májrák: ezek az italok növelhetik az esélyét

májrák, daganat, tumor, üdítő

Kutatók bizonyos italok és a májtumor kapcsolatát vizsgálták.

Napi legalább egy üdítőital fogyasztása összefüggésbe hozható a májrák jelentősen magasabb kockázatával - derült ki egy nemrég megjelent kutatásból. Több intézmény kutatói 90 504, 50 és 79 év közötti, menopauza után lévő nő adatait vizsgálták meg a közel 19 éves követési idő alatt. Azt akarták kideríteni, hogy van-e összefüggés a cukros italok, például az üdítők és gyümölcsitalok fogyasztása és a májrák kialakulásának kockázata között.

A kutatók arra jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik naponta egy cukros italt fogyasztottak, 73%-kal nagyobb volt a májrák kialakulásának valószínűsége azokhoz képest, akik havonta három vagy kevesebb édes italt fogyasztottak. Azoknál a nőknél, akik naponta egynél több édes italt ittak, 78%-kal magasabb volt a kockázat.

A Nemzetközi Rákkutatási Alap szerint a májrák a 6. leggyakrabban diagnosztizált rákfajta világszerte, és az Amerikai Rákellenes Társaság szerint mind az esetek, mind a kapcsolódó halálozások száma emelkedik az Egyesült Államokban. Több korábbi kutatás szerint más italfogyasztási szokások is befolyásolhatják a májrák kockázatát. Többek között az alkohol emelheti a májdaganat kialakulásának esélyét, míg a kávé csökkentheti.

Longgang Zhao, a tanulmány vezető szerzője szerint a tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a cukros italok fogyasztásának visszaszorítása segíthet a májrák kialakulásának csökkentésében, amennyiben további kutatások megerősítik a kapcsolatot.

"A cukorral édesített italok vízzel, illetve nem cukrozott kávéval vagy teával való helyettesítése jelentősen csökkentheti a májrák kockázatát" - mondta Zhao.

A kutatók azt feltételezték, hogy az édes italok a cukor "mellékhatásai" miatt növelik a májrák kialakulásának kockázatát. A túl sok cukor fogyasztása hatással lehet az inzulinra, ami a vércukorszintet szabályozza. Ezen kívül elhízáshoz is vezethet, amelynek hatására a máj körül zsírréteg alakulhat ki. Mindkét tényező káros lehet a máj egészsége szempontjából, így a kutatók szerint emiatt alakulhat ki nagyobb eséllyel daganat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Duzzadt nyirokcsomók: daganat tünete lehet, ha fájdalmat is érez mellé

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#limfóma

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához