Ezeket látta már?

Finomított cukrok: így befolyásolhatják a szervezet vitaminszintjét

cukorbetegség, diabétesz, diéta, étkezés, pékáru, süti

Sok étel és ital nagy mennyiségben tartalmaz finomított cukrot, amely hatással lehet a szervezet vitaminszintjére.

A finomított cukornak azonban olyan hátulütői is vannak, amelyek miatt családtervezésnél érdemes elgondolkodni rajta, megéri-e használni... A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Hogyan okozhat problémákat a cukor?

Egy hatalmas, habos sütemény, egy jó csésze kávé, egy péksütemény, vagy akár egy kis üdítő - mind kifejezetten nagy mennyiségben tartalmazhat cukrot, ami több szempontból is problémás lehet. Egyrészt természetesen az elhízás, és az azzal járó problémák, melyek alapvetően befolyásolják a családalapítási terveket is.

Természetesen meg kell említeni a kettes típusú cukorbetegség, vagy az inzulinrezisztencia lehetőségét is, melyek szintén a túlzott cukorfogyasztás következményei, és erősen hátráltatják a családalapítás lehetőségét, sokszor csak orvosi segítség mellett, lombikprogrammal sikeres a gyermekáldás.

A cukorfogyasztás esetében azonban megfeledkezünk egy fontos tételről. A cukor hasznos, szükséges eleme a szervezetnek, de nem a finomított cukor. Azt a cukrot, melyet a szervezet a sejtek energiatermeléséhez használ már önmaga állítja elő, többnyire keményítőből, és más anyagokból. A kívülről bevitt cukor feldolgozásához igen nagy mennyiségben van szüksége B1 és B3-vitaminra, valamint cinkre és krómra. A nagy mennyiségű cukorbevitel mellett - főleg a környezeti hatásokat is számításba véve - ezekből a tápanyagokból könnyen alakul ki hiány.

Így alakul ki hiányállapot

A B-vitaminok hiánya ugyanúgy megnehezíti, adott esetben ellehetetleníti a terhesség létrejöttét, mint a króm hiánya - mondja dr. Angyal Géza. A cink esetében ráadásul azzal is számolni kell, hogy ha a terhesség létre is jön, cinkhiány esetén nagyobb a vetélés kialakulásának kockázata, mivel ilyenkor könnyebb összeszedni egy hüvelyi fertőzést. A felszálló hüvelyi fertőzések pedig a vetélések mintegy 70%-ért felelősek!

A hiányállapotok persze nem csak a termékenységre nyomják rá bélyegüket. Hatásukra megnő a koraszülés, a vetélés és a genetikai betegségek kialakulásának kockázata is, emellett számtalan olyan betegség indikátorai is lehetnek, melyek már önmagukban is megnehezítik, adott esetben ellehetetlenítik a családalapítást!

Fontos a vitaminok pótlása

Azt tudjuk, hogy ma már a szakemberek többsége javasol valamilyen várandósvitamint a terhesség idejére. Azonban a fentiekből is jól látszik, hogy a vitamin, ásványi anyag és nyomelempótlás már a család tervezésétől szükséges lehet.

Ilyenkor is tökéletes választás a várandósvitamin, ha megfelel néhány alapkövetelménynek. Az első a megfelelő tagoltság. A várandósság kialakulásának elősegítéséhez ugyan azok az anyagok szükségesek, melyeket a szervezet az első trimeszter során is igényel. Azonban fontos, hogy a trimeszterek tápanyagigénye nem azonos!

Állandóan csak nassolna? Ezek a krómhiány jelei - olvasson tovább!

A vitaminkészítmény esetében kiemelt jelentőségű, hogy a bevitt anyagok hogyan hasznosulnak. A felszívódás elősegítésére mindenképpen komplex anyagot válasszunk, így az egyes anyagok segítik mások hasznosulását pl.: vas-C-vitamin, réz-cink, stb.). Emellett ügyeljünk, hogy a lehető legtöbb anyag szerves kötésben legyen jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobb hasznosulást eredményeznek, ami nem elhanyagolható arány!

Forrás: ratkotunde.hu