Ezeket látta már?

Meglepő terápia: vírussal - a hasnyálmirigyrák ellen?

2012.03.26. Módosítva: 2015.11.04.

Egérkísérletes modellben, a hasnyálmirigy-daganatba juttatott vírusinjekció elpusztította a rákos sejteket – olvasható a Journal of Virology márciusi számában.

A hasnyálmirigyrákok 95 százaléka a mirigyek kivezetőcsövét bélelő hámsejtekből alakul ki. Ez a daganattípus egyike a leghalálosabb betegségeknek, az ötéves túlélés igen csekély, mintegy 8 százalék körüli. Mivel igazán hatékony kezelés nem létezik, ezért minden újfajta megközelítés jelentős lehet. Valery Z. Grdzelishvili és az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai laboratóriumi körülmények között a hólyagos szájüregi gyulladásért felelős vírus (VSV) hatását tesztelték.

Meglepő terápia: vírussal - a hasnyálmirigyrák ellen?

A többi vírussal szemben a VSV nagy előnye, hogy bejutásához nem szükséges speciális receptor, emiatt szinte minden típusú daganatsejtet képes megfertőzni. Ráadásul szaporodása a sejtplazmában zajlik, így nem áll fenn annak veszélye, hogy egészséges sejteket daganatossá tesz. Emellett a vírus genetikai állománya könnyen manipulálható, így nagymértékben fokozni lehet specificitását, és egyes daganatsejtekkel szembeni hatékonyságát.

A vizsgálat során a VSV 13 hasnyálmirigyrák-sejtvonallal szembeni hatását tesztelték, melyet emberi daganatokból izoláltak. Az eredményeket adenovírussal és RS-vírussal hasonlították össze. A VSV jóval hatékonyabbnak bizonyult, ráadásul azon vonalak esetén is elpusztította a daganatsejteket, melyek a többi kórokozóval szemben ellenállónak bizonyultak. A kutatók mindezt egérkísérletekben vizsgálták, ahol a rákos sejteket az állat hasnyálmirigyébe juttatták be, ami az eredeti mikrokörnyezethez hasonló feltételeket jelent.

Megjegyzés: természetesen egy állatkísérletes eredményt nem lehet 1:1-ben átültetni humán viszonyokra, tehát az emberi immunrendszer működése és a daganatképződés mechanizmusa is sok tekintetben eltér/het az állatokon tapasztalt eredményességtől. Egy bizonyos, hogy az újszerű megközelítés révén elvileg jobban, és direktebb módon lehet majd elérni a daganatsejteket. (a szerk.)

Forrás: Medipress