Ezeket látta már?

Méhnyakrák korai jelei - sokan figyelmen kívül hagyják őket

nogyogyasz

A méhnyakrák kialakulásáig akár 15 év is eltelhet - van, hogy apró, alig észrevehető tünetekkel, de akár tünet nélkül is.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza beszélt a méhnyakrákról, annak szűréséről és prevenciójáról.

A méhnyakrák előfordulása Magyarországon

Előfordulása növekvő tendenciát mutat. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján 2016-ban 2317 új méhnyakrákos esetet diagnosztizáltunk, nagyjából 2500 nő érintett. A különböző szűrőmódszerek hatékonyságának fokozásával és a kérdés fontosságának hangsúlyozásával érhető el a tünetmentes, idejében megtalált esetek kiemelése. A legfontosabb, hogy a lányok/nők, ezeket a lehetőségeket ismerjék és éljenek velük. A rákmegelőző állapotok megfelelő protokollok szerint kezelendőek, a továbbfajulás elkerülhető. A rák kialakulásáig akár 15 év is eltelhet a legkisebb tünet nélkül. A korai stádiumú méhnyakrák gyógyítására is több lehetőség kínálkozik, de ezek már radikális beavatkozás(ok).

Méhnyakrák szűrése

A méhnyakrákszűrésre általában 18 éves kor után javasoljuk. Legtöbbször nemi élet megkezdését követően jelentkeznek először nőgyógyászati vizsgálaton a páciensek. Ma a méhnyak(rák) szűrő vizsgálatot évente végezzük, a jelenlegi, citológiai alapú szűrésre támaszkodva.

Az egészségtudatosság nagyon fontos, ez egyénenként változik, de az életkorral nem feltétlenül erősödik. Fontos, hogy a nők tudjanak a rájuk leselkedő betegségekről, és azok megelőzéséről. Aki nem jelentkezik szűrővizsgálaton mert "semmi baja", azon nem tudunk segíteni. A nőgyógyászati vizsgálatok alkalmával ellenőrizzük a rendszerességet is. Pl: a fogamzásgátló tabletta felírása éves rákszűréshez kötött.

HPV szűrés

Jelenleg hazánkban általánosan nem HPV alapú szűrést végzünk. A gyakorlatban csak kóros citológia esetén kell, vagy ha a vírus jelenlétének gyanúja felmerül. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy daganathoz vezet, ha valakinél kimutatnak HPV fertőzést. Immunrendszerünknek hála legtöbbször eltűnik a szervezetből. A HPV vírus törzs száznál is több tagja közül csak bizonyos típusok az ún. magas kockázatúak (HR-HPV) hozhatóak kapcsolatba a betegséggel.

Méhnyakrákra utaló jelek

Gyakran a korai jelek nem eléggé figyelmeztetők, vagy szegényesek, különösen korai stádiumban. Együttlétkor jelentkező, pecsételő (ún. kontakt ) vérzés, állandó hüvelyi folyás, alhasi diszkomfort lehetnek figyelmeztető jelek, de sokszor semmilyen jel nem utal rá. Előrehaladottabb folyamatoknál kifejezetté válnak, a daganat méretének növekedésével. És fájdalom sokszor még ekkor sincs.

HPV elleni védőoltás

Nemtől függetlenül 65 éves korig javasoljuk az oltást, 12 éves kortól. Tapasztalatom szerint egyre többen igénylik, bár az elérhető vakcinák magas ára korlátozó erejű. A 2014 óta kötelezően választható HPV elleni védőoltás, oltási program eredményeképpen 80%-os az átoltottság, ez nagyon jónak mondható. Másfelől azt is jelenti, hogy a szülők 1/5-e nem vette igénybe térítésmentesen lány gyermekük számára. Fontos tudni, hogy a védőoltásnak vírushordozás esetén, vagy későbbi életkorban is van értelme, és a leggyakoribb szövődménye a múló helyi bőrreakció csupán, amely az oltásokat általában kíséri.

HPV elleni védőoltás utáni rákszűrés

A méhnyakrák 99,7%-át a Humán Papillóma Vírus (HPV) okozza. Nemzetközi tanulmányok igazolták a védőoltás hatékonyságát. Azonban az oltóanyagok 2, 4 vagy 9 HR-vírus (high risk- magas kockázatú) típus elleniek (16-os és 18-as a leggyakoribb, mind tartalmazza), léteznek viszont ritkábban előforduló és a betegség kialakulásában betöltött szerepét tekintve ismeretlen típusok is. így a HPV elleni oltás egyetlen veszélye abban rejlik, ha valaki a beadatását követően többé nem megy nőgyógyászhoz.

Fiúknak is érdemes beoltatni magukat

Arról hellyel-közzel tud a közvélemény, hogy 12 éves korukig a lányoknak ingyenes jár védőoltás a HPV, és a HPV okozta méhnyakrák ellen. De arról már biztosan kevesen hallottak, hogy a HPV elleni vakcina fiúkat is megvédi számos, súlyos nemi betegségtől.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Méhnyakrák: ezzel a 3 vizsgálattal már korán felfedezhető a daganat

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#méhnyakrák

Forrás: Nőgyógyászati Központ