Ezeket látta már?

Méhnyakrák: a kutatók szerint ez a hajápolószer növelheti az esélyét

méhrák, daganat, haj, hajegyenesítő krém

Azok, akik évente 4 alkalomnál többször használták, nőtt a daganat kockázata.

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek új kutatása szerint azoknál a nőknél, akik hajegyenesítő krémeket, szereket használnak, nagyobb eséllyel alakulhat ki daganat a méhben. A tanulmányból kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik évente több mint négyszer használnak hajkiegyenesítő termékeket, a legnagyobb a méhnyakrák kialakulásának kockázata.

Méhnyakrák és hajegyenesítés: aggasztó arányok

A tanulmány a hajápolószerek használatát és a méhnyakrák előfordulását vizsgálta egy 11 éves időszak alatt 33 947 nő körében, akiknek életkora 35 és 70 év között volt. A kutatók megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik évente több mint négyszer használtak hajkiegyenesítő vagy lazító termékeket, több mint kétszer nagyobb volt a méhnyakrák kialakulásának valószínűsége azokhoz képest, akik nem használtak ilyen termékeket.

A tanulmány vezető szerzője, Alexandra White, PhD elmondta, hogy a kémiai hajegyenesítőket nem használó nők mintegy 1,64%-ánál alakul ki méhnyakrák 70 éves korukra. Az ilyen termékeket gyakran használók esetében azonban ez a kockázat 4,05%-ra emelkedik.

"Ez a kétszeres arány aggasztó, de fontos, hogy ezt az információt kontextusba helyezzük, mivel a méhnyakrák viszonylag ritka ráktípus " - tette hozzá a tanulmány vezető szerzője.

Hajfestékek is hatással lehetnek egyes daganatos megbetegedésekre

Korábbi kutatások összefüggésbe hozták a hajápolószerek, például a hajfestékek használatát más hormonokkal összefüggésben lévő daganatos megbetegedések, például a mellrák megnövekedett kockázatával. A kutatók szerint azonban ez az első olyan elemzés, amely a hajvasaló készítmények használatát vizsgálta a méhrákkal összefüggésben.

A tanulmány szerint a hajkiegyenesítő termékek használata gyakoribb volt az alacsony fizikai aktivitású nők és az afroamerikai nők körében. A tanulmányt a National Institute of Health és a National Institute of Environmental Health Sciences Intramural Research Programja finanszírozta, és a Journal of the National Cancer Institute folyóiratban jelent meg.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Két módszer, amit bármikor bevethet a méhnyakrák ellen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#HPV

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához