Ezeket látta már?

Méhnyakrák: Védd meg a mamát!

Leggyakrabban 30 és 60 éves kor között fordul elő és sokszor halálos szövődménnyel jár. Korai stádiumában diagnosztizálva a méhnyakrák azonban kezelhető: ha a betegséget időben felfedezik, 100 százalékban gyógyítható.

Második leggyakrabban előforduló daganattípus a nők körében a méhnyakrák: évente 2-3 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon. Hosszú idő – akár 10-20 év is – kell a kialakulásához. Hazánkban megoldottnak tekinthető a szűrés menete: évente nőgyógyászati és citológia vizsgálatra kellene járnia minden nőnek. Jó részük azonban mégsem megy el a , így meg sem adják maguknak az esélyt, hogy időben felismerjék náluk a betegséget. Pont erre, a szűrés és a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a "Védd meg a mamát!"pályázat.

HPV: a nők kétharmada megfertőződik

Legnagyobb szerepe a humán papillomavírussal (HPV) való fertőzöttségnek van a méhnyakrák kialakulásában. Megdöbbentő, de a nők 50-80 százaléka élete során megfertőződik HPV-vel. Sokuknál egy éven belül spontán megszűnik, nem is tudnak róla, hiszen tünetmentesek maradnak. Ám kifejlődhet rosszindulatú daganat is az érintetteknél. Mivel a panaszok csak később jelennek meg, így ha nem járnak szűrésre - valószínűleg nem veszik időben észre. Fontos tudni, hogy elérhető egy HPV ellenes vakcina hazánkban is, ami a 9-26 éves korosztálynak biztosít védelmet, de még a szexuális élet megkezdése előtt ajánlott beadni.

Szűrés: Sokan kihagyják!

Kialakulásában nem játszik szerepet az öröklődés, de a szexuális partnerek gyakori váltogatása, a fiatalon megkezdett nemi élet, a dohányzás és a legyengült immunrendszer nagyban növeli a betegség megjelenésének kockázatát. Továbbá a magasabb életkor, a rossz szociális és higiénés körülmények és a partnerek nagy számú szexuális kapcsolata mind mind elősegítik a kialakulását. Ha valakinél alhasi fájdalom, szokatlan hüvelyi folyás, rendszertelen vérzés jelentkezik, az utalhat méhnyakrákra. Tünetei közt előfordulhat még fájdalom és vérzés is szeretkezés közben. Kezelésre több féle módszer van: gyógyszerrel, lézerrel vagy sebészeti úton is segíthetnek az orvosok. Végső esetben – ha áttétes vagy kiújuló a daganat – a kemoterápiára is sor kerülhet.

Lehet védekezni ellene

"Védd meg a mamát"- címmel hirdet közös pályázatot az Egészséges Ifjúságért Alapítvány és a Magyar Anya- és Családvédelmi Program. Kiírása szerint a 14 és 18 év közötti fiatalok pályázhatnak két kategóriában: vizuális alkotásaikat – például rajzokat, fotókat – vagy egyéb, szabadon választott kreációikat küldhetik be 2009. január 31-ig. "Célunk, hogy a 14 és 18 éves korosztály szemét felnyissuk, hiszen ők még tudnak védekezni a méhnyakrák ellen" – mondta el a Medipress-nek Salfer Balázs. "Szülők általában nem ismerik fel, hogy ezt a betegséget könnyen meg lehet előzni az oltással. Valószínűleg azért van így, mert a vakcina a szexuális élet megkezdése előtt hatásos, és nem akarják elfogadni, hogy gyermekük már ebben a korban van" – tette hozzá. Ahogy fogalmazott: "hittünk benne, hiszünk benne, hogy ez a felhívás sikeres lesz, amit az ez idáig beérkezett anyagok száma is igazol".

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához