Ezeket látta már?

Ezek az agresszív melanóma korai jelei - elkerülheti az áttéteket, ha időben felfedezi

rák melanóma első korai jele bőrrák tünete áttét megelőtése

A melanoma a bőrrák leggyakoribb fajtája, és sajnos, igen agresszív. Minél előbb fedezik fel, annál kisebb az esély az áttétképződésre.

Első ránézésre a szeplőhöz hasonlít, de nagyon fontos, hogy meg tudjuk attól különböztetni, sőt. Meglévő anyajegyek elváltozása is lehet melanoma, amit jobbára észre sem veszünk.

A bőrráknak több formája létezik, legsúlyosabb a melanoma. A betegség a melanocitákból, a bőr külső rétegének, az epidermisnek kisméretű sejtjeiből indul. Ezek a sejtek felelősek a bőr pigmentációjáért, tehát a bőrszínért.

Ha nem fedezik fel időben, és nem távolítják el, akkor a bőr mélyebb rétegeibe terjednek, innen szóródhatnak a szervezet bármely részébe, áttétet adva máshol a szervezetben, így például a májban, agyban. A távoli szervekben okozott működészavarok végső soron halálos kimenetelűek.

A melanoma rátnézésre a szeplőhöz hasonlítható

Többféle színű lehet: fekete, kék, barna, vörös, halványszürke. A szeplőktől eltérően határai szabálytalanok. Színük nem egyforma, megtekintésre folthoz hasonló kinézetűek. Eleinte általában laposak, később térben is növekednek, tehát magasodnak, kiemelkednek.

Íme a legfontosabb kérdések a melanoma kezelése kapcsán - kattintson!

A melanoma megjelenésének első jele, hogy a bőrfelületen új folt jelenik meg, vagy egy apróbb elváltozás egy már meglévő anyajegyen vagy szeplőn. Változik annak mérete, alakja, színe. Hetek, hónapok alatt változik meg, tehát nem néhány napon belül.

Serdülőkorban normális jelenség, hogy változnak az anyajegyek, ráadásul kb. egyidőben. Ha csak egy változik, vagy az egyik gyorsabban változik a többinél, fel kell keresni az orvost, és kikérni a tanácsát.

A melanoma kialakulásának kockázati tényezői

A legfontosabb természetesen a napfény-expozíció, főképpen csecsemő- és kisgyermekkorban. Az egy alkalomnál többször előforduló napégés pl. komoly kockázat egy évekkel későbbi melanoma kialakulásához. Fokozottabb a kockázat azoknál is, akik világos bőrűek, vörös hajúak és kék szeműek. A betegség családi előfordulása is figyelmeztető jel. De mindezektől függetlenül is kialakulhat a melanoma.

Fontosnak tekinthető, hogy maga az elváltozás milyen, tehát, hogy a bőrben milyen mélyre terjedt. Ez azzal is összefügg, hogy milyen korán kerül/t felismerésre. Ha a melanoma befelé terjedése 0.75 mm-nél kevesebb, a gyógyulási esély az eltávolítása után kb. 95%. Átlagosan mondható, hogy a felismert melanomás esetekben mintegy 85%-a még a diagnózist követő 5 év múlva is életben vannak a betegek.

Bár a melanoma a test más, napsütésnek nem kitett részén is előfordulhat (pl. szájüreg, szem, belek) a védekezés legjobb módszere a direkt napsugárzás kerülése.

Ez főképpen úgy oldható meg, ha délelőtt 10 és délután 3 óra között nem tartózkodunk a szabadban, kellő védőhatású napszemüveget és napvédő krémet használunk, napvédő ruházatot, széles karimájú kalappal.

Bőrünket érdemes magunknak is rendszeresen vizsgálnunk, ha új foltot észlelünk a bőrfelületen, és kétségeink vannak annak természete felől, keressük fel az orvost.

A melanoma főbb tünetei

A melanoma malignum szubjektív panaszt nem okoz, ritkán enyhe viszketés vagy vérzés kíséri. Leggyakrabban az ép bőrön keletkezik, ritkábban anyajegy talaján alakul ki. A leggyakoribb gyanújele, ha új anyajegy alakul ki, vagy egy meglévő anyajegy hirtelen növekedni, viszketni kezd, begyullad, elszíneződik, sérülékennyé, vérzékennyé válik.

A melanoma normál anyajegytől való megkülönböztetését segíti az ún. ABCDE-szabály:

A – aszimmetria: szabálytalan alakú, és a felszíne göbös lehet;

B – határok (border): a melanomának egyenetlen, tépésszerű széle van;

C – szín (color): a melanomát kettő vagy több szín együttes megjelenése jellemzi;

D – átmérő (diaméter): a kockázatot jelentő anyajegyek átmérője általában nagyobb, mint 6 mm;

E – előrehaladás (enlargement): azok az anyajegyek, amelyek idővel megváltoztatják a színüket, megjelenésüket és/vagy a méretüket, nagyobb valószínűséggel alakulnak át melanomává.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fentebb felsorolt tüneteket tapasztalja, vagy bármilyen gyanús bőrelváltozást észlel, vagy a korábban meglévő anyajegye elszíneződik, vérzékennyé válik vagy érezni kezd, keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Álcázhatja magát – így ismerheti fel a legagresszívebb melanoma típust

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#melanóma

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához