Ezeket látta már?

Mell önvizsgálat 6 lépésben: így végezze el otthon

Mell önvizsgálat mellrák daganat diagnózis

A mellek önvizsgálata fontos lépés az emlőrák diagnosztizálásában. Különösen azoknak célszerű ezt rendszeresen elvégezni, akik a magasabb kockázatú csoportokba tartoznak.

Sokat hallhatunk az önvizsgálat fontosságáról, azonban arról már kevesebbet, hogy pontosan miként is kell végezni. Ebben nyújtunk most segítséget.

1. Válasszunk megfelelő időpontot!

A menstruációs ciklussal összefüggő hormonális változások a mellekre is hatással vannak. Ez befolyásolja, hogy éppen milyen a mellünk, mennyire feszes, duzzadt vagy érzékeny. Célszerű éppen ezért mindig ugyanazon a napon, általában a menzesz utáni 8-10 napon végezni a vizsgálatot, hogy az esetleges eltéréseket könnyebben észrevegyük. A menstruációs ciklus vége utáni napok azért is megfelelőek, mert ilyenkor a mell általában kevésbé érzékeny. Ha már nem menstruál valaki, akkor olyan dátumot érdemes választani, amire könnyen emlékszünk, például minden hónap elsejét.

2. Hasonlítsuk össze a melleket!

Vegyük le a blúzunkat és a melltartónkat, és alaposan nézzük meg a melleket a tükörben. Hasonlítsuk össze a két mell nagyságát, formáját, helyzetét. Bár senkinek nem tökéletesen szimmetrikus a két melle, a túl nagy eltérések mindenképpen további vizsgálatokat igényelhetnek. Ne csak szemből, de oldalról is nézzük meg a melleket, és a vizsgálatot úgy is végezzük el, hogy a magasba, a fejünk fölé emeljük a karunkat.

3. Tapintsuk meg a melleket!

Feküdjünk le a hátunkra, és az ujjbegyeinkkel tapintsuk át a melleket (célszerű a mellbimbótól kifelé haladni, egészen a hónaljig). Keressünk a normálistól eltérő göböket, csomókat, cisztákat, de azt is nézzük meg, hogy a bőrünk nem változott-e meg.

4. Vizsgáljuk meg a mellbimbókat!

A mellbimbókat se hagyjuk ki a vizsgálatból. Óvatosan nyomjuk őket össze, hogy ellenőrizzük, nem ürül-e belőlük váladék.

5. Ismételjük meg a vizsgálatot zuhanyozás, fürdés közben!

A meleg, szappanos víz segítségével könnyebb lehet kitapintani az esetleges eltéréseket, mert így jobban csúszik az ujjunk a bőrön.

6. Kövessük nyomon az esetleges változásokat!

A kisebb-nagyobb eltéréseket célszerű feljegyezni egy naplóban, jegyzetfüzetben. Így ugyanis hónapról hónapra követhetjük, hogyan változnak ezek. A közkeletű vélekedéssel ellentétben nemcsak a növekedés, de a méretbeli csökkenés is változásnak számít!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rákos elváltozás a mellben: ha ilyennek találja a formáját, menjen orvoshoz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellrák

Forrás: Shutterstock
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához