Ezeket látta már?

Miért lesznek áttétek? (A Rákgyógyítás Magazin őszi számából)

Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2010. őszi kiadása. A kiemelt témák: rosszindulatú daganatos áttétek kialakulása, terjedése és kezelési lehetőségei, az onkológiai kontrollvizsgálatok menete, rákbeteg gyerekek lelki küzdelmei, főnővérek sugárterápiás tanácsai, civil és közösségi programok, illetve interjú a prosztatarákot legyőző Szacsvay László színművésszel.

król: azt mondja, a kétségbeejtő helyzetekben is kapaszkodót nyújtott számára, hogy igyekezett vidám maradni, illetve – sokszor önmaga kifigurázásával – vidítani másokat is. A színművész azt mondja: túl van a prosztatarákon, ám nem bízza el magát, mert bár immár évek óta rendben vannak a leletei, tudja, hogy maradhatott egy "mákszem" a gépezetben, ami feltámadhat, kiújulást, áttétet idézhet elő.

Miért lesznek áttétek? (A Rákgyógyítás Magazin őszi számából)

Ettől ugyanakkor nem rettegni kell a mindennapokban, hanem megtenni azt, ami megtehető. (A Rákgyógyításnak korábban Bangó Margit, Bodrogi Gyula, Csákányi Eszter, Garas Dezső, Halász Judit, Nagy Bandó András, Vágó István és Zoltán Erika is nyilatkozott egészségről és betegségről.)

A magazin több oldalt szentel annak, hogy ezt a "mákszemet" megismertesse: bemutatja miért alakulhatnak ki áttétek a szervezetben, azok hogyan képesek terjedni, s növekedni. Az áttétek kutatásában nemzetközileg elismert professzor ad áttekintést a metasztázisok sajátosságairól, az ellenük folytatott harcról, arról a törekvésről, hogy a rák krónikus betegséggé szelídüljön.

Kiderül az is, mire figyelnek az orvosok a kontrollvizsgálatokon? Az ápolói cikksorozatban pedig sugárterápiás centrumok főnővérei segítenek abban, miként lehet átvészelni a besugarazás megpróbáltatásait. Elmondják: a praktikus teendők mellett fontos, hogy a beteg fejben miként tud viszonyulni a kezelésekhez. Erről értekeznek a magazinnak nyilatkozó gyermekonkológusok is, leszögezve: nem elég csak gyógyszerrel gyógyítani a rákbeteg gyerekeket, a léleknek is kell a megerősítés.

A lap állandó rovataiban ez alkalommal összefoglaló olvasható a képalkotó vizsgálatok jellegzetességeiről, a rákkal kapcsolatos tévhitek közül pedig újabbakat igyekszik eloszlatni. A magazin beszámol a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság novemberre tervezett betegnapjáról, s a fővárosi Tűzmadár Házban zajló, a rákkal való testi-lelki megküzdést támogató tréningekről.

Forrás: Rákgyógyítás
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához