Ezeket látta már?

Nagyobb a rák esélye a tömör emlőtípusnál

2009.04.21. Módosítva: 2015.11.04.

Nehezebb kimutatni az emlőrákot, és valószínűsíthetően nagyobb is a betegség esélye az úgynevezett sűrű, vagy tömör (dense) mellű nők esetében. A befolyásolhatatlan kockázati tényező a korhoz hasonló jelentőségű a mellrák tekintetében.

Minél tömörebb az emlő, annál kevesebb benne a zsírszövet, magyarázta Diana Buist, a seattlei Group Egészségtudományok Egészségközpont epidemiológusa. A tömör emlőtípusnál nehezebb a mammográfiás lelet értékelése, mivel a felvételen a tömörség a rákhoz hasonló fehérségként ábrázolódik. Ezért az ilyen emlőtípus esetében sokkal gyakoribb az abnormális lelet, tette hozzá Buist. Körülbelül a nők 10-15 százalékára jellemző a nagyon tömör emlő, és ugyanennyien rendelkeznek nagyon alacsony sűrűségű mellel. A többiek valahol a két csoport közt állnak, Mondta el Dr. Karla Kerlikowske a San Fransisco-i Kaliforniai Egyetem professzora. Egy átlagos nő azonban nem is tudja, hogy milyen sűrűségű a melle, mivel például a koleszterinnel szemben, nem lehet egyszerű méréssel meghatározni.

Kerlikowske és munkatársai megállapították, hogy a tömör emlőtípus a sebészileg és besugárzással kezelt invazív emlőrák helyi kiújulására hajlamosít. Eredményeik az International Journal of Radiation Oncology Biology Physics januári számában jelentek meg. Egy másik kutatócsoport azt derítette ki, hogy az emlő tömörsége segít meghatározni, mennyire hatékony az emlőrák rizikójának csökkentésére alkalmazott tamoxifen kezelés. Erről decemberben egy emlőrák konferencián számoltak be a texasi San Antonio-ban. Az emlődenzitás és a rákrizikó összefüggését azonban egyelőre durva becsléseken kívül nem tudják meghatározni. Kerlikowske szerint a nagyon tömör mellű nőknél körülbelül négyszer nagyobb a kockázat, mint a nagyon alacsony emlődenzitású hölgyeknél. És bár a denzitás a korral csökken, különösen a változókor után, továbbra is kockázati tényező marad.

Tenni keveset lehet, egyesek szerint érdemes lenni a tömör emlőtípussal rendelkező nők számára gyakoribb, vagy más típusú szűrővizsgálatokat javasolni, ám a hagyományos mammográfia sem teljesen veszélytelen, ezért nem ismételhető túl sűrűn. Buist szerint az idősebb nők a hormonterápia kerülésével érhetik el, hogy ne növekedjen emlőjük sűrűsége.

Forrás: EgészségKalauz