Ezeket látta már?

Napfénnyel a nem-Hodgkin limfóma ellen

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A napozás segít a nyirokcsomókat érintő tumor megelőzésében - állítják ausztrál kutatók az International Journal of Cancer januári számában.

A limfóma a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés, melyből Magyarországon évente mintegy 1000 új esetet diagnosztizálnak.

Napfénnyel a nem-Hodgkin limfóma ellen

A limfómák egyik fajtája a Hodgkin-kór, az összes többi, úgynevezett nem-Hodgkin limfómának (NHL) több mint 30 típusát ismerjük.

A sydney-i egyetemen Anne Kricker kutatócsoportja tíz megjelent vizsgálat összesítésével készített tanulmányt arról, véd-e a napfény az NHL ellen. Azt találták, hogy a szabadidős napozás csökkenti a limfóma esélyét. Feltételezik, hogy a napfény hatására a bőrben keletkező D vitaminnak köszönhető a jótékony hatás.

A megállapítás azért érdekes, mert korábban a napsugárzásnak éppen ellenkező hatását feltételezték, tekintve, hogy növeli a bőrrák, különösen a melanóma kockázatát, melyek egy részéhez NHL is társul.

2004 és 2007 között azonban négy vizsgálat, mely a napfény közvetlen hatását vizsgálta a non-Hodgkin limfómára, a védőhatást találta igazoltnak. Egy ötödik tanulmány, melyet csak nők körében végeztek, emelkedett valószínűséget mutatott az NHL-re napfény hatására.

Kricker és társai elemezték az öt vizsgálat adatait, sőt további ötöt hozzávettek egy nemzetközi limfóma-adatbázisból. Így összesen 8243 NHL-lel élő emberre és egy 9697-fős kontrollcsoportra terjedt ki elemzésük.

Az eredmények összesítése azt mutatja, hogy azoknál, akik 18 és 40 éves koruk között, valamint a betegség megjelenését megelőzően 10 évvel a napfényen töltötték szabadidejüket, csökkent e tumorfajta kockázata.

Érdekes módon azoknál, akik munka közben tartózkodtak a napon, nem találtak csökkent kockázatot az NHL-re. Felmerült ezért annak lehetősége is, hogy nem annyira a napon töltött szabadidő, mint az ehhez kapcsolódó, az átlagosnál aktívabb életmód segít a nem-Hodgkin limfóma megelőzésében.

Forrás: EgészségKalauz