Ezeket látta már?

Nemes ügy: 20 éves a Magyar Hospice Alapítvány

20 éves a Magyar Hospice Alapítvány. Négy köztársasági elnökünk felesége vállalta közösen az idén 20 éves Magyar Hospice Alapítvány jubileumi évének fővédnökségét. Göncz Árpádné, Mádl Dalma, Sólyom Erzsébet és Schmittné Makray Katalin személyes szerepvállalásával és megjelenésével kívánt súlyt adni e hiánypótló egészségügyi szolgáltatás fontosságának. 1991-ben Polcz Alaine közreműködésével alakult meg a Magyar Hospice Alapítvány, mely céljainak megfelelően a rákbetegek számára elviselhetővé és emberhez méltóvá teszi életük utolsó szakaszát. Intézményünk alaptevékenysége a fájdalomcsillapítás, a betegek méltóságának utolsó pillanatig való megőrzése, családjuk pszichológiai támogatása.

A palliatív, azaz fájdalomcsillapító egészségügyi hospice szolgáltatás iránt egyre nagyobb a társadalom igénye, miközben fenntartását és működtetését egyelőre csak kis részben támogatja az Országos Egészségpénztár. A jubileumi évben a Magyar Hospice Alapítvány a szolgáltatás ismertségének elterjesztésére, nemzetközi és hazai szakmai képzésekre, s nem utolsó sorban a társadalom további érdeklődésének fenntartására kíván fókuszálni.

Nemes ügy: 20 éves a Magyar Hospice Alapítvány

Ezt szolgálja - az egészségügyi szakmai program mellett - a 2007 óta működő Nárcisz program. A tavaszi, országszerte megrendezett, népszerű Nárcisz futással, az őszi közös nárcisz ültetési akciókkal ezrek figyelme fordul a palliatív kezelés fontosságára. Külön pedagógiai program foglalkozik a fiatalok érdeklődésének felkeltésével az emberi méltóság, a szolidaritás ügye iránt.

A Magyar Hospice Alapítvány költségei 60%-t adományokból és pályázatokból kénytelen fedezni. Működésünk az évente nekünk kínált 1% adó nélkül ellehetetlenülne. Művészek, közéleti személyiségek, cégek, üzletemberek állnak mellénk, hogy betegek százainak nyújthassunk méltó egészségügyi, testi és lelki ellátást, támaszt.

Több mint 100 képzett önkéntes segíti a hospice munkát. 2010-ben az Év önkéntese díjat is alapítványunk önkéntese kapta.

Kiadó: Magyar Hospice Alapítvány

Forrás: MTI