Ezeket látta már?

Örülünk, hogy javulnak a rákbetegek életesélyei

2014.02.03. Módosítva: 2015.11.04.

A daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület üdvözli a bejelentést, miszerint februártól több új onkológiai terápia elérhetővé válik a magyar betegek számára. Részben az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) régóta támogatásra váró gyógyszerekről van szó, amelyekhez az elmúlt években sok daganatos betegtársunk nem juthatott, s már nem is juthat hozzá. Bízunk abban, hogy a mostani pozitív bejelentés egy fordulatot jelez, amely nyomán a jövőben a magyar betegekhez is mihamarabb eljuthatnak azok a korszerű és hatékony új daganatellenes terápiák, amelyek adott betegségtípus kezelésére törzskönyvet szereznek, tehát amelyek alkalmazását az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezi.

Összesen tizenkét új terápiát fogadott be a társadalombiztosítás: három gyógyszerrel bővül a veserákos betegek terápiás palettája, új gyógyszer alkalmazható a csontáttétes prosztatarákos betegek kezelésében, s új készítmény áll rendelkezésre immáron idehaza is a krónikus myeloid leukémia elsővonalbeli kezelésére is – jelentette be Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár 2014. január 30-án. A daganatos betegek sorstársközösségének szervezését és érdekképviseletét felvállaló Gyógyulj Velünk Egyesület az érintett betegek és családok nevében is üdvözli, hogy egyes daganattípusokban javulhatnak a súlyos betegséggel küzdők életkilátásai.

Ugyancsak fontos fejlemény, hogy az OEP a közelmúltban megoldást talált arra is, hogy az áttétes vastagbélrákos betegek egy része a már befogadott és rutinszerűen alkalmazott korszerű célzott onkológiai terápiák mellett, szakmailag indokolt esetben hozzájuthasson egy olyan új, szintén célzott kezelést nyújtó gyógyszerhez is, amelynek használatát néhány hónappal ezelőtt engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség.

A magyar rákbetegek számára életminőségben és élettartamban is mérhető hátrányt okoz, ha miközben rendre jelennek meg az újabb és újabb onkológiai gyógyszerek Európában, azokhoz nem vagy csak nagyon korlátozottan juthatnak hozzá a hazai betegek, mert az OEP nem fogadja be az új készítményeket finanszírozásba. Azon már nem változtathatunk, hogy emiatt az elmúlt években kiket ért hátrány, viszont optimizmussal tölt el bennünket, hogy ebben fordulat látszik kibontakozni.

A Gyógyulj Velünk Egyesület tisztában van a gyógyszerkassza korlátaival. A betegszervezet nem egy-egy adott gyógyszerért lobbizik, hanem azért, hogy olyan finanszírozási mechanizmusok működjenek, amelyek minél rövidebb idő alatt elérhetővé teszik az új, korszerű készítményeket, s átlátható finanszírozási keretekben esélyegyenlőséget biztosítanak a hazai rákbetegeknek.

A Gyógyulj Velünk Egyesület népegészségügyi kezdeményezéseihez, lakossági figyelemfelhívó akcióihoz az elmúlt másfél évben több vezető egészségpolitikus is csatlakozott. Az aktuális kormányzat és egészségpolitikai vezető testület összetételétől függetlenül betegszervezetünk a jövőben is a nyilvánosság segítségével fog kritikát gyakorolni, s felvetni az ellátás során a betegek és orvosok által tapasztalt anomáliákat, ugyanakkor nem hagyjuk szó nélkül azt sem, ha pozitív intézkedések történnek a daganatos betegek érdekében. Az utóbbi hetekben ez utóbbira láttunk több példát a döntéshozók részéről, bízunk abban, hogy a jövőben ez a pozitív trend folytatódik.

Lakos István elnök

Gyógyulj Velünk Egyesület

További információk és interjúszervezés:

B. Papp László szóvivő – (0630) 261-8789

Forrás: Sajtóközlemény