Mindenki ezt nézi most!

Pfizer: beadták az első rák elleni vakcinát

koronavírus vakcina, oltás

Egy bőrrákkal küzdő beteg kapta meg az első Pfizer daganat ellen kifejlesztett vakcináját.

A BioNTech rák elleni, kísérleti vakcináját, a BNT111-et apta meg egy melanomás beteg, amit egy immun-onkológiai szerrel, Libtayoval kombináltak.

A vakcinát 120 főn tesztelik majd, és vizsgálják, miként működik együtt a két szer, mennyire hatékonyak, biztonságosak. Külön-külön, és együtt is értékelik majd az alkalmazott hatóanyagokat.

Az mRNS vakcinák daganatos megbetegedések ellen is jók lehetnek, akár személyre szabott rákvakcinák formájában is. Az alapelv, hogy a vakcinában bejuttatott hírvivő RNS segítségével tanítsuk meg az immunrendszert a védekezésre, elméletileg ugyanúgy működhet a daganatos betegségeknél, mint a koronavírusnál.

A BNT111-01 vizsgálatot, amelyet a BioNTech a Regeneronnal együttműködve végez, több uniós ország – Spanyolország, Németország, Olaszország és Lengyelország – is jóváhagyta.

A BioNTech célja, hogy minél gyorsabban kifejlessze onkológiai vakcinákat, és a következő 5 évben további vakcinák juthassanak el a klinikai fejlesztés késői szakaszába, és minél előbb a piacra tudjanak kerülni ezek az oltóanyagok.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz