Ezeket látta már?

Prosztatarák: ezért ez az egyik legalattomosabb betegség!

prosztatarák, szűrés, szűrővizsgálat, prosztatam, daganat, rák

A férfiak esetében a szívinfarktus után a prosztata daganat az egyik leggyakoribb halált okozó betegség. Pedig a prosztatarák korai felismerés esetén teljesen gyógyítható. Tudta, hogy egy kellemetlenségektől és fájdalmaktól mentes eljárással felismerhetők a korai stádiumú, áttéteket még nem képző daganatok is?

Dr. Vértes András, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ prevencióval is foglalkozó szakmai vezetője szerint kiemelten fontos lenne a rendszeres szűrővizsgálat, mert gyakran éveken keresztül, minden tünet és előjel nélkül fejlődik ki a daganat – amikor már panaszok is jelentkeznek, sok esetben már áttét is igazolható.

1999 óta egyre többen csatlakoznak a Movember elnevezésű „szakálnövesztő” mozgalomhoz, amely novemberben világszerte a férfiak egészségére és a prosztatarák megelőzésére hívja fel a figyelmet. Az urak köztudottan hajlamosak félvállról venni a megelőzés fontosságát – a szakemberek szerint ez is közrejátszik abban, hogy kevesebb ideig élnek, mint a nők. Magyarországon ráadásul korántsem fényes a helyzet: az Eurostat 2019-ben készült felmérése szerint az EU-s átlagot tekintve hazánkban csaknem 6 évvel alacsonyabb a férfiak várható élettartama.

A prosztatarák a második leggyakoribb halálok hazánkban

Több kutatás rámutatott már arra, hogy a prosztatarák a szívinfarktus után a második leggyakoribb halálok Magyarországon – évente átlagosan mintegy 4500 új esetet diagnosztizálnak, több mint 1300-an pedig belehalnak a betegségbe.

A szakmai ajánlások szerint 55 éves kortól emelkedik a prosztata daganat előfordulása, ezért minden férfi számára erősen javasolt a vizsgálat A szakmai ajánlások szerint 55 éves kortól emelkedik a prosztata daganat előfordulása, ezért minden férfi számára erősen javasolt a vizsgálat Forrás: egeszsegkalauz.hu

„Nem győzzük hangsúlyozni a korai diagnózis fontosságát, amely a férfiak esetében is életmentő lehet! A prosztatarák szűrése lehetőséget kínál arra, hogy jelentősen csökkentse az egyébként elkerülhető halálozások számát” – hívja fel a figyelmet dr. Vértes András prevencióval is foglalkozó főorvos, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője, aki a szűrési lehetőségekről is szólt.

Mint kiderült, jelenleg a PSA-szint mérése a legszélesebb körben alkalmazott módszer, amely jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, valamint prosztatarák esetén emelkedett értéket mutat, ám létezik egy ennél jóval érzékenyebb és hatékonyabb vizsgálat is.

„Már 2012-ben megjelent az Amerikai Preventív Szolgáltatások Munkacsoport (USPSTF) ajánlása, amely az 55-69 éves, panaszmentes férfiaknál PSA szűrését vizsgálta. A kutatás igazolta, hogy 1000 szűrés esetében 3 áttétes prosztata daganat előzhető meg. A PSA-teszt azonban továbbra is alacsony pozitív és negatív prediktív értékkel rendelkezik, amely szükségtelen, kellemetlen, illetve fertőzés veszéllyel is járó prosztata biopsziához vezethet. Ezért is kap egyre nagyobb szerepet a mágneses rezonancia képalkotás (MRI) a korai stádiumú daganat felismerésében, kezelésében, beleértve a kóros PSA-szintű betegek diagnosztizálását” – emelte ki a főorvos, aki a speciális MR-vizsgálatok részleteiről is beszélt.

A prosztata MR, kiegészítve egy PSA laborvizsgálattal, kezdeti szűrővizsgálataként történő alkalmazása számos potenciális előnnyel jár. A szűrővizsgálat legfontosabb diagnosztikai jellemzője a nagy érzékenység. Ezek egyidőben való elvégezése jelentősen javítja a negatív prediktivitást. A szakmai ajánlások szerint 55 éves kortól emelkedik a prosztata daganat előfordulása, ezért minden férfi számára erősen javasolt a vizsgálat.

Multiparametrikus Prosztata MR: a pontos diagnózisért

A multiparametrikus MR esetében bebizonyosodott, hogy a prosztatarák kockázatértékelésre alkalmas a klinikailag rosszindulatú elváltozásra gyanús, illetve arra nem gyanús daganatok elkülönítésére, elsősorban a minimálisan emelkedett PSA-értékek esetében. Dr. Vértes András a vizsgálat elsősorban azok számára javasolt, akiknek magasabb a PSA-szintjük vagy már panaszaik vannak.

„Ennek elvégzése mindenképpen indokolt még a prosztata biopszia előtt, mert a prosztata mellett a kismedencei szervek állapotáról is pontos képet ad” – húzta alá.

A szakember kitért az IP1-Prostagramra is. Az Eldred-Evans vezette kutatócsoport összehasonlította a PSA-teszt, az MR és az ultrahang hatékonyságát. 408 férfi esetében mindhárom szűrővizsgálatot (PSA, ultrahang és MR 2 paraméterrel) elvégezték. Amennyiben bármelyik teszt pozitív volt, a résztvevőn hagyományos prosztata biopsziát végeztek. Az eredmények alapján az MR hatékonyabb és szelektívebb szűrési eszköznek bizonyult, mint a PSA, 3 ng/ml vagy magasabb küszöbértékkel. Mint kiderült, az ultrahang önmagában nem volt hatékonyabb, mint a vérvizsgálat.

„A szakmai ajánlások és kutatások alapján szükségét éreztük a RadiVert Gentleman kezdeményezés elindításának, amely a prosztatarák korai felismerésére fókuszál. A multiparametrikus prosztata MR-t is tartalmazó, kellemetlenségektől és fájdalmaktól mentes programnak köszönhetően felismerhetjük a korai stádiumú, áttéteket még nem képző daganatokat is. Az időben történő dagnózis életmentő, hiszen segítségével elkerülhető a prosztatarák miatti halálozás” – szögezte le dr. Vértes András.

A RadiVert Gentleman programról részletesebben itt lehet tájékozódni.

A cikkben található kutatások forrása:

Role of mpMRI of the prostate in screening for prostate cancer, Christopher J. D. Wallis,1,2 Masoom A. Haider,3 and Robert K. Nam 1,2Transl Androl Urol. 2017 Jun; 6(3): 464–471. doi: 10.21037/tau.2017.04.31, Population-Based Prostate Cancer Screening With Magnetic Resonance Imaging or UltrasonographyThe IP1-PROSTAGRAM Study, David Eldred-Evans, MBBS1,2; Paula Burak, MSc3,4; Martin J. Connor, MBBS1,2; et al Emily Day, MSc3; Martin Evans, Dip, RCM1; Francesca Fiorentino, PhD3,4; Martin Gammon, BA1; Feargus Hosking-Jervis, BA1; Natalia Klimowska-Nassar, MSt3,4; William McGuire, BSc5; Anwar R. Padhani, MBBS5; A. Toby Prevost, PhD3; Derek Price, MSc1; Heminder Sokhi, MBChB5,6; Henry Tam, MBBS7; Mathias Winkler, MD1,2; Hashim U. Ahmed, BM, BCh1,2, Author Affiliations Article Information, JAMA Oncol. 2021;7(3):395-402. doi:10.1001/jamaoncol.2020.7456

Forrás: egeszsegkalauz.hu