Ezeket látta már?

Prosztatarák: ezek az első tünetei

rákos daganat, prosztata, menstruáció, vérzés, anémia, vérszegénység, prosztatarák, mellrák

A prosztatarák esetek legnagyobb részében az 50 évesnél idősebbeknél alakul ki, és egyes kutatások szerint a 80 éves férfiak háromnegyede érintett lehet.

Évente több százezren halnak meg prosztatarákban. Ez az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a férfiak körében.

A prosztatadaganat diagnosztizálása

A prosztatadaganat meglehetősen gyakori betegség, és bár a legtöbb esetben jól kezelhető, még így is számos férfi halálát okozza, különösen azért, mert a kezdeti időszakban nem jár együtt komolyabb (vagy egyértelmű) tünetekkel, fájdalmakat, kellemetlenségeket csak előrehaladottabb stádiumban okoz. Az is megnehezítheti a diagnózist, illetve a megfelelő terápia meghatározását, hogy a tünetek más betegségekre is utalhatnak, a jóindulatú prosztata-megnagyobbodástól a húgyúti fertőzésekig.

Milyen tünetek jelezhetnek prosztatadaganatot?

A prosztatadaganat általában lassan növekszik, így az is előfordulhat, hogy éveken keresztül nem jelentkezik semmilyen tünet. A kellemetlen, esetleg fájdalmas tünetek gyakran csak akkor érezhetőek, ha a daganat akkorára növekszik, hogy nyomni, irritálni kezdi a húgycsövet vagy akár a húgyhólyagot. A legfontosabb tünet éppen ezért a vizeletürítési szokások megváltozása, például a nehézkes vizeletürítés, a gyakori vizelési inger (különösen éjjelente), a vizeletürítést kísérő égő, csípő érzés vagy fájdalom, a vizeletcsepegés vagy az inkontinencia, valamint annak az érzése, mintha nem tudnánk teljesen kiüríteni a húgyhólyagot.

Mivel a prosztatának nagy szerepe van az egészséges szexuális funkciókban is, a prosztata betegsége szexuális problémákat is okozhat, a merevedési zavaroktól a fájdalmas ejakuláción keresztül a libidó csökkenéséig (ez pedig az önbecsülésre, önértékelésre is kihathat, sőt párkapcsolati gondokhoz is vezethet).

A legtöbb daganatos betegségnek, így a prosztataráknak is lehet kísérő tünete a megmagyarázhatatlan testsúlycsökkenés, a fáradékonyság, a vérszegénység is. A prosztatadaganat áttéteket is képezhet, erre utaló tünetek lehetnek a csontfájdalom, az állandó hát-, derék- vagy medencetájéki fájdalom is.

Prosztatarák: ezért vegye komolyan az urológus tanácsait! Olvasson tovább!

Kiket veszélyeztet a prosztatadaganat?

Bár a prosztatadaganat tünetei nem egyértelműek, jó néhány olyan tényező van, mely növelheti a betegség rizikóját – így ezek ismerete is segítheti a diagnózist. A prosztatarák az esetek legnagyobb részében (98-99 százalékában) az 50 évesnél idősebb férfiakat érinti, 45 év alattiaknál rendkívül ritka.

A legtöbb beteg 70 év körüli, amikor megállapítják nála a prosztatarákot. A családi "halmozódás" is megfigyelhető: azoknál az uraknál, akik családjában (pl. az édesapjuknál vagy testvérüknél) már előfordult a betegség, jelentősen megnő a kockázat. Növelheti a daganat kialakulásának kockázatát az elhízás, a krónikusan alacsony D-vitamin-szint, a mozgásszegény életmód is.

Forrás: EgészségKalauz