Ezeket látta már?

Gyakori puffadás: rákra utaló jel is lehet! Ezek a petefészekrák leggyakoribb gyanújelei

puffadás, felfúvódás, petefészekrák hétköznapi tünet rákra utaló jel

Ha van nőgyógyászati daganat, amire figyelni kell, az a petefészekrák! Alattomos, türelmes, végül kíméletlen.

Azonban legyőzhető! A petefészekrák igen veszélyes és gyakori, sokszínű nőgyógyászati ráktípus, melyet csendes gyilkosnak is neveznek, mivel nincsenek túlzottan jellegzetes és figyelemfelkeltő tünetei. Vannak azonban olyan jelek, melyek felvethetik a gyanút- ezeket dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza ismertette.

Röviden a petefészekrákról

Petefészekrákról akkor beszélünk, amikor a petefészek abnormális sejtjei kontrollálatlan módon növekedni és osztódni kezdenek, míg végül daganatot képeznek. Ezen ráktípus általában áttétes tumor, vagyis máshonnan indul ki (a petevezető a kiindulási szerv!)

Ha nem észlelik idejében a rákos sejtek onnan fokozatosan beszövik a környező szöveteket, és átterjed a test más területeire. Sajnos igen gyors progressziót mutat, nagyon hamar ad áttéteket!

A petefészekráknak különböző típusai vannak, attól függően, hogy a daganat milyen típusú sejtben kezdődött. A petefészkekben előforduló rosszindulatú daganatok többsége (kb. 95%), a csírahámból ered. Kialakulásának kockázata növekszik az életkor előrehaladtával, és leggyakrabban klimax után fedezik fel.

Petefészekrák: fontos a korai felismerés

A National Ovarian Cancer Coalition jelentése szerint 78 nőből 1-nél diagnosztizálnak petefészekrákot élete során. Ha a petefészekrákot korán észlelik, még mielőtt a petefészkeken túlra terjedne, nagy a túlélés esélye- azonban sajnos legtöbbször túl későn veszik észre.

A petefészekrák korai felismerése csak minden ötödik esetben fordul elő, pedig az American Cancer Society szerint a korai stádiumú petefészekrák 5 éves túlélési aránya 93-98 százalék körüli.

Gyakran nem tulajdonítanak figyelmet a jeleknek

Ha az Ön családjában vastagbél - emlő- esetleg petefészekrák akár együttesen fordult elő, nagy jelentőséggel bír a magas kockázati tényező ismerete. Korai stádiumában a petefészekrák nem mutathat észrevehető jeleket, könnyen összekeverhető, bagatellizálható.

Amikor a tünetek jelentkeznek, ezek gyakran más, általában olyan gyakoribb állapotokat gyanítanak, mint az irritábilis bél szindróma (IBS) és a húgyúti fertőzések (UTI). Messze több esetben ez a háttér ok! Emiatt sajnos sokaknak már áttétes a petefészek daganata a felismeréskor. Ez végső soron csökkentheti az ilyen típusú rák túlélési arányát.

A leggyakoribb gyanú jelek a következők

Haspuffadás: a puffadás a leggyakoribb tünet a petefészekrákos betegeknél. Természetes lehet, ha puffadást érez nagyobb lakmározás után vagy a havi ciklusa körül, de a folyamatos puffadás, amely akár három hétig is minden nap fennáll, már nem tekinthető normálisnak. A puffadás oka ilyenkor gyakran összefügg a folyadék felhalmozódásával a hasban. Ez főleg a hasi vérellátás és a szervezet folyadékelvezető képességének megváltozása miatt következik be, általában 40 feletti életkorban.

Alhasi/deráktáji fájdalom: a petefészekrák gyomor-bélrendszeri tüneteket is okozhat, beleértve a székrekedést, görcsöket és hasi fájdalmat. Igen könnyű mással összekeverni, ám ha több hete fennáll, ráadásul más tünetek is csatlakoznak hozzá, már jelzésértékű lehet. A petefészekrákos nők körülbelül 39 százaléka tapasztal hasi fájdalmat. A fájdalom érzése személyenként változhat: vannak, akik erős nyomásról számolnak be, mintha belülről szorítanák, másoknak olyan, mint a menstruációs görcs. Ahogy a daganat(ok) nőnek, nyomást gyakorolhatnak a test más részeire, beleértve a beleket, a hólyagot, a végbelet és a gerincet, állandósult fájdalmat okozva.

Állandó fáradtság: a rákos megbetegedések gyakran okoznak krónikus fáradtságot, melynek hátterében általában a daganat kiváltotta vashiány, vérszegénység áll. De hogyan lesz étvágytalan a petefészek daganatos páciens? Az érintett szervek (hashártya, bél, azaz a tápcsatorna elemi elsősorban) megváltozott működése a felelős.

Fogyás: az étrend vagy a testmozgás változtatása nélkül felmerül a rosszindulatú daganat esélye, ha rövid időn belül jelentősebb súlytól szabadul meg.

Rendellenes hüvelyi vérzés vagy folyás: szinte az összes nőgyógyászati daganatnál megjelenik, ám gyakran fertőzésre utal, mely könnyen kezelhető. Ha közösülés során lép fel vérzés, azért okolható hüvelyszárazság és fertőzés is, ám daganatra is felhívhatja a figyelmet, a magas kockázatúak külön figyelmébe!! Ha menopauza után tapasztal vérzést, mindenképp gyanakodni kell a rosszindulatú daganatra!!

Diagnózis után azonnali kezelés

Amennyiben felmerül a petefészekrák gyanúja, vagy ha a családjában előfordult már a daganat, úgy a hüvelyi ultrahangon túl szükség van vérvizsgálatra (beleértve olyan tumormarkereket, mint az Ca-125, HE-4, ROMA index CEA, és AFP RRGJ valamint képalkotó vizsgálatokra is (mellkas, has és kismedencei un. Staging CT/MRI) - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza. Az emlők ellenőrzése sem maradhat el! Ha kiderül, hogy valóban petefészekrák áll a háttérben, úgy műtéti kezelés (R0) indokolt, melynek során legtöbbször eltávolításra kerül a méh is és a petefészkek/vezetékek mellett minden érintett terület. Előrehaladott petefészek daganat műtétje gyakran hosszadalmas, mert a műtét státus quoja a daganat mentesre operálása (R0). Aki erre nem képes, ilyen műtétet ne végezzen!- mondja a nőgyógyász. Ezen kívül kemoterápiára, célzottan daganatellenes gyógyszeres kezelésre is szükség van (akár még a műtét előtt is).

A recidiva a daganat újbóli megjelenése, akár máshol a szervezetben. Ez a metasztázis (áttét) ami speciális target alkalmazásával is kezelhető az onkológiai centrumokban Magyarországon. Emellett kombinált műtéti és kemoterápiás kezelés is rendelkezésre áll azok számára, akiknél már nincs daganat ellenes más kezelései lehetőség.

Dr. Hernádi Balázs végül hozzátette: “Sajnos nagyon rossz hatásfokkal ismerjük fel időben, még ma is, de ha évente elmegy valaki szűrésre panaszmentesen is, figyel a tüneteire, ilyenkor a megtalált daganat egy jó kilátásokat biztosító kezelési stratégia mellett gyógyítható!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

5 dolog, amit tudnia kell a pajzsmirigy göbökről

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

petefészekrák

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához