Ezeket látta már?

Rosszindulatú csontrák fiatal korban: ezek a Ewing-szarkóma tünetei

csontrák, ewing-szarkóma, daganat, tünetei

A Ewing-szarkóma elsősorban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél fordul elő, gyakran a tinédzserkorban jelenik meg.

Bár a Ewing-szarkóma bármelyik csontban kialakulhat, általában a hosszú csontokat, például a combcsontot, a sípcsontot és a felkarcsontot érinti. A medence csontjaiban is gyakran megjelenhet. Néha a daganat az izmokban és a lágyrészekben alakul ki. A Ewing-szarkóma átterjedhet a test más részeire, például a tüdőre, a csontvelőre és más lágyrészekre. Más rákos megbetegedésekkel összehasonlítva a Ewing-szarkóma előfordulása nagyon ritka, azonban ez a második leggyakoribb csontrák a gyermekek és fiatal felnőttek körében.

Ewing-szarkóma tünetei

A daganat helyén általában fájdalom és duzzanat jelentkezik. A tünetek viszonylag későn jelentkeznek, mivel a daganatnak elég nagyra kell nőnie ahhoz, hogy tüneteket okozzon. Egyes esetekben a Ewing-szarkóma első tünete duzzanat megjelenése az érintett csont felett. Felhívhatja rá a figyelmet a kisebb sérülés hatására bekövetkező csonttörés is.

A Ewing-szarkóma kezelésének fejlődése az onkológia egyik sikertörténete: a kombinált pre- és posztoperatív kemoterápiának köszönhetően az 5 éves túlélés 75%-ra emelkedett.

Ewing-szarkóma diagnózisa

Röntgenvizsgálattal a Ewing-szarkóma előrehaladott állapotban jellegzetes képet mutat. CT és MR vizsgálat szerepe a daganat kiterjedésében fontos. Biopsziás mintavétellel pedig a csontdaganat szövettanilag is igazolható.

Ewing-szarkóma kezelése

A Ewing-szarkóma mind sugárkezelésre, mind kemoterápiára érzékeny. E miatt a sebészi beavatkozás előtt kombinált kemoterápia, majd sugárkezelés, a sebészi beavatkozás után pedig ismételt kombinált kemoterápia az elfogadott kezelési séma.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tumormarkerek: ezek a rövidítések rákos elváltozást jelölnek a labor

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rák

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu/EgészségKalauz