Ezeket látta már?

Szalonna, kolbász, sonka - mégsem igaz... (?)

Mégis ehetünk szalonnát kolbásszal? Nincs bizonyíték arra, hogy a pácolt és füstölt húsok, például a sonka, szalonna vagy kolbász fogyasztása emeli a hasnyálmirigyrák kockázatát...

Egyes kutatók azonban megkérdőjelezik az eredményt, mert a tartósításra használt nitritek és nitrátok laboratóriumi állatokban tumort okoztak. A tudósok a nagy arányban halállal végződő hasnyálmirigyrák kiváltó tényezőit keresték munkájukban. E betegséget évente 43 ezer amerikainál diagnosztizálják, akiknek 95 százaléka öt éven belül meghal.

Szalonna, kolbász, sonka - mégsem igaz... (?)

"A megelőzés valóban a legjobb módja az életek megmentésének" - fűzte hozzá Daniel Chang, a Stanford Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a mostani tanulmányban.

Húsvéti sonkának sós a leve

A kutatók egy 124 tételből álló listát állítottak össze azokból az ételekből, amelyek előállításánál, illetve pácolásához használják ezeket a vegyületeket. Több mint 300 ezer ember töltötte ki a kérdőívet, melyben feljegyezték, hogy melyik ételből, mennyit fogyasztottak. A követés tíz éve alatt mintegy 1000 esetben alakult ki hasnyálmirigyrák (0,3 százalék).

Azoknál a férfiaknál, akik a legtöbbet ették a tartósításra használt pácanyagokból, némiképp magasabb volt hasnyálmirigyrák megjelenésének valószínűsége, ez azonban olyan kicsi emelkedés volt, hogy a véletlen hatásának is betudható - írták a tanulmány szerzői. A vizsgálat eredményeit az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban tették közzé.

Forrás: Napidoktor